Onderzoek naar prostaatkanker

Uit onderzoek blijkt dat tenminste dertig procent van de mannen bij wie prostaatkanker wordt geconstateerd niet hoeft te worden behandeld en dat deze kankers op betrouwbare wijze kunnen worden aangewezen. Behandeling is niet nodig omdat de kanker bij deze patiënten niet direct gevaarlijk is. Sterker nog, als de patiënt wel zou worden behandeld kan hij te maken krijgen met de blijvende nadelige gevolgen zoals incontinentie, impotentie en darmbeschadigingen. In plaats van behandelen wordt de patiënt intensief gevolgd met een zogenoemd actief afwachtend beleid. De PRIAS-studie onderzoekt welke mannen het meest geschikt zijn voor dit beleid, hoe de ziekte bij een patiënt veilig bijgehouden kan worden en er wordt gekeken wat het effect is op de gemoedstoestand van een patiënt.

Erno Kleijnenberg, voorzitter directie ONVZ: "Met de financiële ondersteuning van dit project wil ONVZ een bijdrage leveren aan preventie in de Nederlandse gezondheidszorg. Het voorkomen van onnodige behandelingen is namelijk beter voor het welzijn van de patiënt. Zo worden vervelende bijwerkingen voorkomen. Doordat er selectiever kan worden behandeld levert dit uiteindelijk ook een kostenbesparing op in de zorg."

Professor Fritz Schröder, projectleider: "De kennis die ertoe heeft geleid dat onmiddellijke behandeling van veel prostaatkankers niet nodig is, is een doorbraak voor de internationale ERSPC studie. De PRIAS-studie draagt er aan bij dat uitstel van een behandeling op een veilige wijze kan worden geadviseerd. Daarmee wordt voldaan aan een belangrijke voorwaarde van bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker."

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding