Inloggen MijnONVZ

Actuele vragen

Hieronder vindt u de meest actuele vragen.

Actuele vragen Alle veelgestelde vragen
 • Krijg ik korting wanneer ik de premie niet per maand betaal?

  Wij bieden 1%, 2% en 3% korting wanneer u uw premie respectievelijk per kwartaal, halfjaar of jaar betaalt. U kunt deze wijziging telefonisch doorgeven of via ons contactformulier, maar uiteraard ook via MijnONVZ of de ONVZ app.

 • Waarom staat op nota geneesmiddel ook kosten voor 'Standaardterhandstelling' of 'Terhandstelling met begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel'?

  Vanaf januari 2016 staat op de nota van een geneesmiddel 'Standaardterhandstelling' (gemiddeld € 6) of 'Terhandstelling met begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel' (gemiddeld € 12).

  Standaardterhandstelling

  Een apotheker mag dit bedrag in rekening brengen voor het werk wat hij verricht om een geneesmiddel welke uitsluitend op recept verkrijgbaar is aan u te verstrekken.

  De apotheker voert de volgende activiteiten uit bij een standaardterhandstelling:

  • Beoordelen of het recept leesbaar, echt, rationeel en doelmatig is
  • Medicatiebewaking uitvoeren (beoordelen of het voorgeschreven middel geschikt voor u is)
  • Als het voorgeschreven middel niet geschikt is, neemt de apotheek contact op met de voorschrijver
  • Direct of indirect verstrekken van mondelinge en schriftelijke relevante informatie (minimaal de bijsluiter)
  • Het (geven van instructie voor het) toedieningsgereed maken van het geneesmiddel (individuele gevallen)
  • Controleren of het recept overeenkomt met het af te leveren geneesmiddel
  • Vastleggen van relevante gegevens in uw patiëntendossier
  • Het verstrekken van het geneesmiddel
  • Achteraf controleren of alle activiteiten zijn uitgevoerd

  Standaardterhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel

  De kosten voor medicijnen die u voor het eerst meekrijgt, zijn hoger dan voor medicijnen die u al eerder heeft gehad bij uw apotheek. De apotheker/apothekersassistent legt in het eerste gesprek onder andere het gebruik, de werking en de mogelijke bijwerkingen uit. Dit gesprek wordt het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel genoemd en wordt apart op de rekening vermeld als 'Terhandstelling met begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel'.

  De apotheek mag alleen het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel in rekening brengen als u medicijnen haalt:

  • met een werkzame stof of toedieningsvorm die u niet eerder hebt gebruikt of
  • met een werkzame stof of toedieningsvorm dat u langer dan 12 maanden geleden voor het laatst heeft gekregen in uw apotheek
  • waarvan niet objectief vastgesteld kan worden of u het medicijn in de 12 voorafgaande maanden heeft gekregen van een apotheek.

  Tijdens het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel worden de volgende punten besproken:

  • De werking van het medicijn
  • De wijze van gebruik
  • De mogelijke bijwerkingen
  • Eventuele andere bijzonderheden, adviezen of waarschuwingen
  • Eventuele samenhang met andere medicijnen die klanten gebruiken

  Daarnaast kan de apotheek ook nog schriftelijke informatie aan u meegeven.

  Het bedrag voor een terhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel mag niet in rekening worden gebracht als er geen begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel heeft plaatsgevonden. De apotheker mag dan alleen de standaardterhandstelling in rekening nemen. Neem bij twijfel of onduidelijkheden contact op met uw apotheker. Komt u er niet uit met uw apotheek, neem dan contact met ons op.

  U mag een begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel weigeren, alleen kan de apotheek ook weigeren om het middel mee te geven als hij het niet verantwoord acht.

 • Tekort aan Thyrax Duotab (levothyroxine)

  Gebruikt u schildkliermedicatie? Vanaf februari is er een tekort aan Thyrax Duotab 0,025 mg en in de loop van 2016 verwacht de fabrikant ook een tekort voor Thyrax Duotab 0,100 mg en 0,150 mg. Als u op dit moment Thyrax gebruikt, stop dan niet zelf met het gebruik hiervan. Overleg altijd met uw behandelend arts en apotheker om over te stappen op een ander geneesmiddel met de werkzame stof levothyroxine.

  Een van de alternatieven is het middel Euthyrox. Dit middel wordt geproduceerd voor diverse markten in Europa, waaronder de Nederlandse. De Nederlandse en Franse variant zijn precies hetzelfde. De Franse variant is inmiddels tijdelijk toegelaten tot de Nederlandse markt door de Inspectie van de Gezondheid (IGZ). Bij de apotheek is een Nederlandse bijsluiter beschikbaar. ONVZ vergoedt Euthyrox in de Franse verpakking.

  Voor de meest actuele informatie verwijzen wij u naar de website van College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Klik hier voor veelgestelde vragen over Thyrax.

 • Dexamfetamine 5 mg (Amfexa®)

  De vergoeding van de doorgeleverde bereiding dexamfetamine 5 mg is per 1 mei veranderd. Vanaf 1 mei is er een geregistreerd geneesmiddel (Amfexa® 5 mg) opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). In de geneesmiddelenwet is vastgelegd dat de apotheker geen doorgeleverde bereiding meer mag leveren als er een geregistreerd geneesmiddel op de markt is. Een doorgeleverde bereiding is een niet-geregistreerd geneesmiddel die in één apotheek wordt gemaakt en die wordt doorgeleverd aan een andere apotheek waar dit geneesmiddel aan de patiënt wordt gegeven.

  Vanaf 1 mei krijgt u alleen nog Amfexa 5 mg vergoed en niet meer de doorgeleverde bereiding dexamfetamine 5 mg. Amefexa heeft een hoge eigen bijdrage (€ 24,96 per doosje). De prijs per 1 mei is
  € 28,81 per 30 tabletten en de vergoeding vanuit de Basisverzekering is € 3,85. De eigen bijdrage vergoeden wij volgens de voorwaarden van de aanvullende verzekeringen. Heeft u geen aanvullende verzekering, dan zijn deze kosten voor eigen rekening.

  De doorgeleverde bereiding dexamfetamine 2,5 mg blijven we na
  1 mei vergoeden vanuit de Basisverzekering.

  Deze wijziging heeft geen invloed op andere ADHD geneesmiddelen.

 • Tot wanneer kan ik mijn verzekering wijzigen?

  Wanneer u bij ons wilt opzeggen, doet u dit voor 1 januari 2016. Wanneer u een wijziging in uw aanvullende of tandartsverzekering wilt doorgeven, doet u dit uiterlijk voor 1 februari 2016. Ook uw vrijwillig eigen risico kunt u wijzigen tot 1 februari 2016.

 • Wanneer ik een ander rekeningnummer wil doorgeven, hoe doe ik dit?

  De wijziging van een rekeningnummer moet altijd door de verzekeringnemer worden gedaan. U kunt deze wijziging doorgeven via ons contactformulier, maar uiteraard ook via MijnONVZ of de ONVZ app.

 • Wanneer incasseren jullie de premie voor 2016?

  Wij incasseren de premie op 28 december 2015. Dit geldt voor zowel de jaar, halfjaar, kwartaal en maandpremie. Wij verzoeken u om de premie dan ook niet zelf aan ons over te maken.
  De acceptgiro voor de premie van 2016 wordt rond 13 december verstuurd.

 • Welke betaalmogelijkheden biedt ONVZ mij en hoe kan ik deze wijzigen?

  U heeft bij ons de mogelijkheid om via iDEAL te betalen. Betalen op deze wijze gebeurt bij ONVZ met AcceptEmail. Het is ook mogelijk om met automatische incasso te betalen. Wilt u een andere betaalwijze? Geeft u dat dan via uw MijnONVZ of via het contactformulier aan ons door.

  Wanneer u niet voor deze betaalwijze heeft gekozen, ontvangt u van ons een betaalverzoek. U maakt dan het verschuldigde bedrag zelf aan ons over.

 • Wanneer ik per 1 januari naar jullie overstap en ik bedenk mij, kan ik dan nog opzeggen?

  Bij het aangaan van een verzekering, heeft de verzekeringnemer een bedenktijd van veertien dagen. De verzekeringnemer kan de verzekering schriftelijk opzeggen binnen veertien dagen na het sluiten van de verzekering, of als dat later is, binnen veertien dagen nadat hij het bewijs van de basisverzekering (de zorgpolis) heeft ontvangen. Opzegging betekent dat de verzekering nooit heeft bestaan. Hierdoor bestaat er geen aanspraak op dekking.

 • Ik betaal met een jaarpremie, nu moet ik ook alvast premie betalen voor mijn zoon of dochter die gedurende het jaar 18 wordt, trek ik dit deel van het

  Nee. Met een jaarpremie betaalt u de premie voor het hele jaar vooruit. Hier krijgt u dan ook de korting over. Wanneer u het bedrag voor uw zoon of dochter echt niet vooruit wil betalen, passen wij de betaaltermijn voor u aan. Hierdoor wordt dan wel de korting op de premie lager.

  Wijzigt u de verzekering van uw kind vanaf het bereiken van de volwassen leeftijd, dan krijgt u het deel van de teveel betaalde premie natuurlijk terug.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding