Inloggen MijnONVZ

Verzeker uzelf van een zorgeloze vakantie

De vakantieperiode is weer aangebroken. Gaat u binnenkort met vakantie? Dan is het fijn als u zich geen zorgen hoeft te maken om uw zorgverzekering. Bekijk onderstaande tips eens om goed voorbereid op reis te gaan.

Tip 1. Neem het juiste verzekeringsbewijs mee op reis
Of u een verzekeringsbewijs nodig heeft, hangt af van het land waar u naartoe gaat.

Zorgpas
Bij veel zorgverzekeraars is uw zorgpas tevens uw Europese ziekteverzekeringskaart. Dat ziet u aan de term European Health Insurance Card (EHIC) op de achterkant van uw zorgpas. Staat dit niet achterop uw zorgpas? Dan kunt u een aparte EHIC-pas aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Met de EHIC heeft u in het buitenland recht op spoedeisende zorg. De EHIC geeft u recht op vergoeding volgens de regelgeving van het land waarin u verblijft. De EHIC is geldig in de EU-landen, EER-landen en Australië.

Verdragsformulier
Nederland heeft met een aantal landen verdragen gesloten. Gaat u naar een van deze verdragslanden? Vraag dan vooraf een E-111-formulier aan bij uw zorgverzekeraar en neem dit mee op reis. Dit formulier geeft recht op spoedeisende zorg in de verdragslanden: Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije.

Verzekeringsverklaring
In (Wit-)Rusland, Cuba en Zuid-Afrika heeft u een internationale verzekeringsverklaring nodig om te bewijzen dat u een zorgverzekering heeft. Deze verzekeringsverklaring kunt u bij uw zorgverzekeraar opvragen.

Tip 2. Noteer het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw zorgverzekeraar
De meeste zorgverzekeraars hebben een alarmcentrale. Deze belt u zodra u onverwachts zorg nodig heeft in het buitenland. De medewerkers van de alarmcentrale helpen u bijvoorbeeld zoeken naar een geschikte zorgverlener, geven aan welke dekking uw zorgverzekering biedt en kunnen u helpen in het contact met de zorgverlener ter plaatse. Noteer het telefoonnummer van de alarmcentrale alvast en bewaar het op een handige plek, zodat u het altijd bij de hand heeft. Voor ONVZ verzekerden geldt dat het nummer van de alarmcentrale (+31 (0)88 668 97 67) op de achterkant van de zorgpas staat.

Tip 3. Vaccinaties nodig voor uw reis? Kijk of uw zorgverzekering deze vergoedt
Reisvaccinaties komen niet voor vergoeding in aanmerking vanuit de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering, vraag dan bij uw zorgverzekeraar na of deze vergoeding biedt voor reisvaccinaties. Verzekerden van ONVZ Zorgverzekeraar vinden meer informatie op de website.

Tip 4. Overweeg een reisverzekering met dekking voor ziektekosten
De basisverzekering en een eventuele aanvullende zorgverzekering maken een reisverzekering niet overbodig. Bijvoorbeeld voor de vergoeding van een behandeling die in het buitenland duurder is dan in Nederland. Of voor mogelijke bijkomende kosten (zoals repatriëring) als u in het buitenland zorg nodig heeft. Deze maken meestal geen deel uit van uw zorgverzekering.

Bent u bij ONVZ Zorgverzekeraar verzekerd met een Wereldfit? Dan heeft u al de beste aanvullende verzekering voor zorg in het buitenland. Kijk op de website voor meer informatie over Wereldfit.

Tip 5. Bewaar alle originele voorschriften en rekeningen van behandelingen
Om uw behandeling in het buitenland te kunnen declareren, is het noodzakelijk om alle originele rekeningen, nota’s en kwitanties (in het Nederlands, Engels, Spaans, Duits of Frans) met uw declaratie mee te sturen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding