Inloggen MijnONVZ

Zorgverzekeringen algemeen

Veelgestelde vragen over Zorgverzekeringen in het algemeen

Zorgverzekeringen algemeen Alle veelgestelde vragen
 • Wanneer ontvang ik mijn nieuwe zorgpas?

  Als u zich net bij ons heeft verzekerd, ontvangt u normaal gesproken binnen 10 werkdagen uw zorgpas. In januari 2015 is de levering van de zorgpassen echter vertraagd. Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat u de zorgpas vóór 26 januari ontvangt.

  Bent u uw zorgpas verloren, dan kunt u een nieuwe zorgpas bij ons aanvragen. Deze ontvangt u dan binnen 10 werkdagen.

 • Waar vind ik mijn cliëntnummer?

  Per 1 januari 2015 wijzigt het cliëntnummer naar relatienummer. Dit kunt u terugvinden op uw polisblad.

 • 18 jaar, moet ik gaan betalen

  Vanaf de eerste dag van de maand die volgt op uw 18e verjaardag, moet u premie voor de Basisverzekering betalen. Voor een eventuele aanvullende zorgverzekering betaalt u de volwassen premie ook vanaf dit moment.

  Vanaf de dag na uw 18e verjaardag zijn tandartskosten niet meer verzekerd vanuit de basisverzekering. U kunt een aanvullende tandartsverzekering aanvragen. U betaalt dan ook vanaf de dag na uw 18e verjaardag premie voor deze aanvullende tandartsverzekering.

  Het moment waarop wij deze premie in rekening brengen, is afhankelijk van de betaaltermijn die u gekozen heeft. U betaalt de premie vooruit. Dit houdt in dat u begint met premie betalen voor de betaaltermijn waarbinnen uw 18e verjaardag is.

 • Machtiging afgegeven, toch acceptgiro ontvangen

  Als de datum van de acceptgiro voor de datum van het verstrekken van de machtiging ligt, kunt u de acceptgiro nog gebruiken.

 • Kiezen aanvullende verzekeringen

  Ja, niet alle zorg wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. Met een aanvullende zorgverzekering kunt u uw Basisverzekering uitbreiden naar het door u gewenste niveau.

  Bij ONVZ  kunt u kiezen uit verschillende aanvullende zorgverzekeringen. Van een aanvullende zorgverzekering die alleen de meest noodzakelijke zorg vergoedt tot en met de meest uitgebreide zorgverzekering van Nederland. De keus is aan u.

 • Declaratieformulier

  U kunt de declaratieformulieren downloaden bij formulieren brochures

  Als u een declaratieformulier heeft ingestuurd ontvangt u bij uw uitkeringsbericht een nieuw declaratieformulier van ons.

  Meer informatie over declareren zorgkosten.

 • Acceptatieplicht

  Ja, een zorgverzekeraar heeft voor alle verplicht verzekerden een acceptatieplicht voor de Basisverzekering. Selectie op medisch risico of andere kenmerken is voor de Basisverzekering niet toegestaan.

  Artikel 3 van de Zorgverzekeringswet regelt de acceptatieplicht van de zorgverzekeraar.
  De verzekeringsplichtige kan kiezen uit alle verzekeringsvarianten die een zorgverzekeraar aanbiedt.

  Uitzondering:
  De verzekeraar is niet verplicht een verzekering te sluiten, als dit verzoek komt binnen vijf jaar nadat de verzekeraar de verzekering heeft ontbonden wegens fraude of het niet betalen van de premie door verzekerde.

 • Klacht over formulier

  Wanneer u, als verzekerde of zorgverlener, van mening bent dat een formulier van ONVZ Zorgverzekeraar ingewikkeld of overbodig is, dan kunt u een klacht indienen via ons klachtenformulier.

  Als ONVZ Zorgverzekeraar op basis hiervan zou besluiten het formulier niet te wijzigen of niet -tijdig- reageert op uw klacht, dan kunt u de klacht voorleggen aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een uitspraak van de NZa leidt tot een bindend advies voor betrokkenen.

  ONVZ Zorgverzekeraar
  Nederlandse Zorgautoriteit

  t.a.v. Cliëntenservice
  Postbus 392
  3990 GD Houten

  t.a.v. de Informatielijn/het Meldpunt
  Postbus 3017
  3502 GA Utrecht

  E-mail: informatielijn@nza.nl

 • Keuze betaaltermijn

  U kunt naast maandbetaling ook kiezen voor kwartaal-, halfjaar- of jaarbetaling.

  Voor de kwartaal-, halfjaar- en jaarbetaling is een betaaltermijnkorting van toepassing van respectievelijk 0,5%, 1% en 2% op de Basisverzekering en de aanvullende zorgverzekeringen.

 • Verplicht verzekeren?

  De Basisverzekering is verplicht voor iedere Nederlandse ingezetene. Een uitzondering geldt voor militairen en gemoedsbezwaarden. Dit kunt u vinden in artikel 2 van de Zorgverzekeringswet.

  U moet binnen vier maanden na het ontstaan van uw verzekeringsplicht een zorgverzekering afsluiten.

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding