Inloggen MijnONVZ

ONVZ Zorgpas / EHIC

Veelgestelde vragen over de ONVZ Zorgpas en de EHIC

ONVZ Zorgpas / EHIC Alle veelgestelde vragen
 • Wie ontvangt de ONVZ Zorgpas (zorgverzekeringspas) en wat kan ik ermee?

  Iedereen met een basisverzekering, dus ook kinderen, ontvangt kosteloos een ONVZ Zorgpas/EHIC. U kunt deze pas in Nederland gebruiken bij de apotheek of in het ziekenhuis.

  Ook kunt u ONVZ Zorgpas/EHIC meenemen naar het buitenland. Bij acute opname in een buitenlands ziekenhuis moet u direct contact opnemen met de 24-uurs dienst van de ONVZ Zorgassistance. Het telefoonnummer staat op de achterkant van uw ONVZ Zorgpas.

  Met de Europese verzekeringskaart/EHIC (blauwe zijde van de nieuwe zorgpas) heeft u in EU/EER landen, Zwitserland en Australië in geval van ziekte of een ongeval recht op medische zorg die op dat moment noodzakelijk is. (Voor Australië geldt dat het verblijf korter moet zijn dan één jaar).

  De kosten voor zorg hoeft u niet eerst zelf te betalen. Wanneer u in het buitenland medische zorg krijgt, wordt deze zorg vergoed volgens de wettelijke regelgeving van het desbetreffende land. Het kan zijn dat sommige zorgverleners niet met de EHIC willen werken. U kunt de nota’s dan achteraf bij ons declareren.

 • Wanneer ontvang ik mijn nieuwe zorgpas?

  Als u zich net bij ons heeft verzekerd, ontvangt u normaal gesproken binnen 10 werkdagen uw zorgpas.

  Bent u uw zorgpas verloren, dan kunt u een nieuwe zorgpas bij ons aanvragen. Deze ontvangt u dan binnen 10 werkdagen.

 • Krijgen kinderen ook een eigen ONVZ Zorgpas (zorgverzekeringspas)?

  Ja, iedereen met een basisverzekering krijgt een eigen ONVZ zorgpas inclusief Europese Zorgverzekeringkaart/EHIC.


   

 • De gegevens op mijn ONVZ Zorgpas kloppen niet. Wat nu?

  U kunt telefonisch de juiste gegevens telefonisch aan ons doorgeven, op werkdagen van 8.30-17.30 uur via 030 639 62 22 of via het contactformulier. Wij controleren deze gegevens dan bij de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie). Als uw gegevens inderdaad niet correct zijn, maken wij een nieuwe ONVZ Zorgpas voor u aan. U kunt de gegevens ook schriftelijk aan ons doorgeven. Ons adres is:

  ONVZ Zorgverzekeraar
  Postbus 392
  3990 GD Houten

 • Ik ben mijn ONVZ Zorgpas kwijt, hoe kan ik een nieuwe aanvragen?

  Een nieuwe pas vraagt u telefonisch of via het contactformulier aan. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30-17.30 uur via 030 639 62 22. Schriftelijk aanvragen kan ook. Stuur uw aanvraag naar:

  ONVZ Zorgverzekeraar
  Postbus 392
  3990 GD Houten

 • Voor wie is de Europese Zorgverzekeringkaart (EHIC) en wat kan ik ermee?

  Alle verzekerden met een basisverzekering, dus ook kinderen, krijgen kostenloos een Europese Zorgverzekeringkaart (European Health Insurance Card / EHIC).

  Bij verblijf in de EU/EER of Zwitserland geeft de kaart recht op medisch noodzakelijke zorg. Bij verblijf in Australië geeft de kaart recht op spoedeisende medische zorg, het verblijf in Australië moet hierbij korter zijn dan één jaar. U heeft recht op vergoeding volgens de regelgeving van het land waarin u verblijft. De aanspraak op zorg kan afwijken van de regelgeving in Nederland.

  Daarom raden wij u aan ook een reisverzekering inclusief medische kosten af te sluiten.

 • Wanneer kan ik de Europese Zorgverzekeringkaart (EHIC) gebruiken?

  Met de Europese Zorgverzekeringkaart/European Health Insurance Card (EHIC) hebben verzekerden in het buitenland, in geval van ziekte of een ongeval recht op medische zorg die op dat moment noodzakelijk is. De Europese Zorgverzekeringkaart/European Health Insurance Card (EHIC) dekt geen medische kosten wanneer u naar een ander land reist met het doel om een behandeling te ondergaan of wanneer de dekking van de basisverzekering in Nederland is opgeschort of beëindigd.

  De Europese Zorgverzekeringkaart/European Health Insurance Card (EHIC) is geldig in de EU/EER-landen, in Zwitserland en in Australië. Voor Australië geldt dat het verblijf dan korter moet zijn dan één jaar. De Europese Zorgverzekeringkaart/European Health Insurance Card (EHIC) is niet geldig in: Andorra, Monaco, de Kanaaleilanden, Man, San Marino en Vaticaanstad.

  De Europese Zorgverzekeringkaart/European Health Insurance Card (EHIC) geeft U recht op vergoeding volgens de regelgeving van het land waarin u verblijft. De aanspraak op zorg kan afwijken van de regelgeving in Nederland.

  In sommige gevallen kan het zijn dat zorgverleners niet willen werken met de Europese Zorgverzekeringkaart/European Health Insurance Card (EHIC). U kunt de nota’s dan achteraf bij ons declareren. Eventuele eigen bijdragen moet u in eerste instantie ook zelf te betalen. Wij raden u aan om ook een reisverzekering inclusief medische kosten af te sluiten.

  Bij acute opname in een buitenlands ziekenhuis neemt u direct contact op met de 24-uurs dienst van de ONVZ Zorgassistance via 088 668 97 67. Het telefoonnummer staat op de achterkant van uw ONVZ-pas.

 • Is mijn Europese Zorgverzekeringkaart (EHIC) alleen geldig in het ziekenhuis of ook bij andere zorgverleners?

  U kunt de Europese Zorgverzekeringkaart (European Health Insurance Card/EHIC) ook bij andere zorgverleners gebruiken. Het kan zijn dat sommige zorgverleners niet met de EHIC willen werken. U kunt de nota’s dan achteraf bij ons declareren. Eventuele eigen bijdragen dient u in eerste instantie ook zelf te betalen. Wij raden u aan om ook een reisverzekering inclusief medische kosten af te sluiten.

 • In welke landen is de Europese Zorgverzekeringkaart (EHIC) geldig?

  De Europese Zorgverzekeringkaart (European Health Insurance Card/EHIC) is geldig in de EU/EER-landen,  Zwitserland en Australië. Voor Australië geldt dat het verblijf korter moet zijn dan één jaar.

 • Hoe lang is de Europese Zorgverzekeringkaart (EHIC) geldig?

  De einddatum van de Europese Zorgverzekeringskaart (European Health Insurance Card/EHIC) staat onderaan de ONVZ Zorgpas.

  Stopt uw basisverzekering vóór de einddatum van de EHIC, dan vervalt ook de EHIC op de einddatum van de basisverzekering.

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding