Inloggen MijnONVZ

Langdurig werken in het buitenland

Als u werkt in een EU-/EER- of verdragsland heeft u geen recht op een Nederlandse zorgverzekering, ook niet als u wel in Nederland blijft wonen. Zodra u minder dan 25% van uw werkzaamheden in Nederland verricht, moet u zich verzekeren in het land waar u de meeste tijd werkt.

Werken in een EU-/EER-, verdragsland of Zwitserland

In het land waar u werkt moet u een zorgverzekering afsluiten. Met deze verzekering heeft u altijd recht op zorg volgens de verzekeringsvoorwaarden van uw buitenlandse zorgverzekeraar. Doorloop de volgende stappen voor het afsluiten van een buitenlandse zorgverzekering:

  1. Zeg uw Nederlandse zorgverzekering op. Dit kan bij ONVZ door het contactformulier in te vullen. Voeg hier het bewijs van indiensttreding bij uw buitenlandse werkgever aan toe en, indien van toepassing, het bewijs van uitdiensttreding bij uw Nederlandse werkgever. Op beide bewijzen moet duidelijk de datum van de in- of uitdiensttreding staan.
  2. Meld u (en uw eventuele gezinsleden) aan bij een zorgverzekeraar in het land waar u werkt.
  3. Vraag een E-106 Formulier aan bij uw nieuwe buitenlandse zorgverzekeraar.
  4. Lever dit formulier in bij CZ Zorgverzekeraar en vraag een ‘Verdragspolis’ aan. Met deze polis bent u óók in Nederland verzekerd voor ziektekosten (volgens de Nederlandse regelgeving). 
  5. Regel eventueel een aanvullende verzekering voor zorg die niet of gedeeltelijk door uw buitenlandse verzekering wordt gedekt. Bijvoorbeeld kosten voor tandheelkundige hulp, bepaalde hulpmiddelen en fysiotherapie. Bekijk de aanvullende verzekeringen van ONVZ Zorgverzekeraar.

CZ Verdragspolis

Als u in het buitenland gaat werken, moet u zich vooraf melden bij zorgverzekeraar CZ voor een ‘Verdragspolis’. Met deze polis krijgt u zorg in Nederland vergoed alsof u in Nederland verzekerd bent. U betaalt geen premie voor de Verdragspolis, omdat u al premie betaalt aan uw buitenlandse zorgverzekeraar. CZ is door de Nederlandse overheid aangewezen voor de administratie en uitvoering van dit pakket. U kunt zich registreren voor de Verdragspolis via de website van CZ.

Gezinsleden

Ook uw eventuele gezinsleden moeten zich bij zorgverzekeraar CZ aanmelden. CZ bepaalt of zij recht houden op de basisverzekering in Nederland of dat zij zich ook moeten verzekeren in het land waar u werkt.

Werkzaam in meerdere landen

Als u 25% of meer in Nederland werkzaam bent, bent u verplicht zich te verzekeren voor de Nederlandse basisverzekering. Voert u minder dan 25% van uw werkzaamheden in Nederland uit, dan moet u zich verzekeren in het land waar u de meeste tijd werkt. Twijfelt u in welk land u zich moet verzekeren? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Gaat u in Duitsland werken, dan gelden er mogelijk andere regels. Neem voor meer informatie contact op met ons Service Center, telefoonnummer 030 639 62 22. Wij helpen u graag verder.

Werken buiten de EU-/EER-, verdragslanden of Zwitserland

Gaat u langer dan 3 maanden werken buiten de EU-/EER-, verdragslanden of Zwitserland? Dan heeft u geen recht meer op een Nederlandse basisverzekering. U moet zich verzekeren in het land waar u de meeste tijd werkt. Is dat bij een buitenlandse werkgever? Doorloop dan de volgende stappen:

  1. Zeg uw Nederlandse zorgverzekering schriftelijk op. Voeg hier het bewijs van indiensttreding bij uw buitenlandse werkgever aan toe en, indien van toepassing, het bewijs van uitdiensttreding bij uw Nederlandse werkgever. Op beide bewijzen moet duidelijk de datum van de in- of uitdiensttreding staan.
  2. Verzeker u (en eventuele gezinsleden) via het ONVZ Zorgplan Internationaal.

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding