Inloggen MijnONVZ

Neem het juiste verzekeringsbewijs mee

Zoek voor u naar het buitenland gaat uit welk verzekeringsbewijs u mee moet nemen. Welk bewijs u op reis mee moet nemen, hangt af van het land waar u naartoe gaat.
Verzekeringsbewijzen zijn:

  • uw zorgpas met EHIC (European Health Insurance Card)
  • een verdragsformulier E-111
  • een verzekeringsverklaring

EHIC

Uw ONVZ zorgpas is tevens uw Europese ziekteverzekeringskaart. Dat ziet u aan de term European Health Insurance Card (EHIC) op de achterkant van uw zorgpas. Iedere verzekerde met een ONVZ Vrije Keuze Basisverzekering, dus ook kinderen, is dus automatisch in het bezit van de EHIC. De einddatum van de EHIC staat onderaan de ONVZ Zorgpas. Stopt uw Basisverzekering vóór de einddatum van de EHIC, dan vervalt ook de EHIC op de einddatum van de Basisverzekering.

Met de EHIC hebben verzekerden in het buitenland in geval van ziekte of een ongeval recht op medische zorg die op dat moment noodzakelijk is. De EHIC geeft u recht op vergoeding volgens de regelgeving van het land waarin u verblijft. De aanspraak op zorg kan afwijken van de regelgeving in Nederland.

De EHIC dekt geen medische kosten wanneer u naar een ander land reist met het doel om een behandeling te ondergaan of wanneer de dekking van de Basisverzekering in Nederland is opgeschort of beëindigd.

De EHIC is geldig in:

  • de EU-landen: België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden;
  • de EER-landen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen; Macedonië en Zwitserland
  • Australië, maar alleen als u daar korter dan één jaar verblijft.

Bij de EU horen niet: Andorra, de Nederlandse Antillen, Monaco, de Kanaaleilanden (Alderney, Guernsey, Jersey en Sark), het eiland Mann, San Marino en Vaticaanstad.

Kijk voor meer informatie over de EHIC naar de Veel gestelde Vragen over de EHIC.

Verdragsformulier

Nederland heeft met een aantal landen verdragen gesloten. Gaat u naar een van deze verdragslanden, vraag dan bij ons een E-111-formulier aan en neem dit mee op reis. Dit formulier geeft in de verdragslanden recht op spoedeisende zorg. Deze landen zijn: Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije. Vraag een E111-formulier aan via het Contactformulier. Geef daarbij aan:

  • Naar welk land u gaat
  • De periode van uw verblijf

Verzekeringsverklaring

Gaat u naar een verre bestemming waar de EHIC of het E111-formulier niet geldig is? In sommige gevallen heeft u dan een internationale verzekeringsverklaring nodig om te bewijzen dat u een zorgverzekering heeft. Een verzekeringsverklaring is nodig voor een reis naar (Wit-) Rusland, Cuba en Zuid-Afrika. Vraag een Engelstalige verzekeringsverklaring aan via het Contactformulier. Deze verklaring bevestigt dat er dekking is volgens de polisvoorwaarden. Geef daarbij aan:

  • Naar welk land u gaat
  • De periode van uw verblijf

Neem de verzekeringsverklaring mee op reis (deze ontvangt u per post, uiterlijk een week na aanvraag).

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding