Inloggen MijnONVZ

Beste Zorgidee 2012

Het Beste Zorgidee van 2012: ‘Specialist op huisbezoek’

Philip Boerebach (arts-apotheker) uit Rotterdam is de winnaar van ‘Het Beste Zorgidee’ van 2012. Met zijn ingezonden idee: ‘de specialist op huisbezoek’ ontving hij de prijs van €10.000,-.

Boerebach vindt dat specialisten als cardiologen, reumatologen en internisten net als huisartsen ook bezoeken bij bedlegerige patiënten thuis kunnen afleggen. Dit in plaats van patiënten per ambulance naar de specialist te vervoeren. Dankzij technologische ontwikkelingen is dat mogelijk. Waar scanapparaten voor echografieën bijvoorbeeld vroeger erg groot waren, zijn nu apparaten met dezelfde functies in kofferformaat op de markt.

Patiënt centraal

Op www.hetbestezorgidee.nl hebben ruim 1500 mensen hun voorkeur uitgesproken voor het idee dat volgens hen zou moeten winnen. De jury selecteerde uit bijna 400 inzendingen zes ideeën.  De inzending van Philip Boerebach leverde de meeste stemmen op. Volgens de jury is het idee praktisch uitvoerbaar en is het een schoolvoorbeeld van centraal stellen van de patiënt. Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ en voorzitter van de jury: ‘Voor bedlegerige patiënten en hun omgeving is het vervoer naar een ziekenhuis vaak een moeizaam traject. We zien nu, dankzij technologische ontwikkelingen, dat dit niet altijd nodig is. Dit idee verdient daarom nader onderzocht en toegepast te worden. We hopen dat het specialisten en zorginstellingen prikkelt om deze service aan te bieden.’

Tijdens uitreiking 

De uitreiking van Het Beste Zorgidee ging gepaard met een inhoudelijk programma. Dagvoorzitter Jeroen Smit (journalist en presentator) ging met drie prominenten uit de zorgwereld in gesprek over ‘innovatie in de zorg’. Met politica Pia Dijkstra (D66) vanuit de politiek, gezondheidseconoom Matthijs Versteegh (Ecorys) vanuit de economie en prof. Dr. Clemens Löwik (hoogleraar Leids Universitair Medisch Centrum) vanuit de wetenschap. Bij de uitreiking waren verschillende stakeholders uit de zorg aanwezig.

‘Navulbare insulinepennen’ wint Zaalprijs 

Naast de meeste stemmen op internet kon ook de zaal zijn voorkeur uitspreken over Het Beste Zorgidee. Van de 150 aanwezigen stemde de meerderheid op idee van Jan van Oirschot (82) uit Tilburg. Zijn idee is gericht op diabetespatiënten. Deze krijgen vaak voorgevulde insulinepennen voorgeschreven die na gebruik worden weggegooid en als chemisch afval worden verwerkt. Hij pleit dan ook voor de invoer van navulbare insulinepennen, die al op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Deze zijn goedkoper en het bespaart onnodig chemisch afval.

Overige genomineerde ideeën

Naast het winnende idee van Philip Boerebach en de zaalprijs van Jan van Oirschot zijn er vijf andere ideeën genomineerd. Louise Kamphorst, doktersassistente uit Diepenveen, vindt dat huisartsen, zorgverzekeraars en zorginstellingen hun cliënten zouden moeten attenderen op www.thuisarts.nl. Dit platform geeft ondersteunende informatie over de gemelde klachten. Ella van Santen uit Gorinchem is verpleegkundige. Haar idee is de ‘bezuinigingscoach’: een meldpunt waar consumenten onnodige verspilling in de zorg aan kunnen kaarten. Harry Jan Keizer uit Assen heeft het idee ‘Het Rijdend Beweegcentrum’ ingediend: een speciaal omgebouwde winkelwagen die langs kan gaan bij woon- en zorgcentra voor mensen met een verstandelijke beperking en hen op maat gemaakte beweegfaciliteiten biedt. Marieke Fennema uit Amsterdam en Diny Kiesenberg uit Voorburg hebben beide hetzelfde idee ingediend: een eenduidige vorm en kleur van generieke medicijnen. Ze constateren dat hetzelfde medicijn van een ander merk nu vaak een andere vorm of kleur heeft. Dat kan verwarrend werken voor patiënten, met alle risico’s van dien.

Over ‘Het Beste Zorgidee’ van ONVZ Zorgverzekeraar

ONVZ Zorgverzekeraar is een zorgverzekeraar uit Houten met meer dan 400.000 verzekerden in haar portefeuille. Om ook het publiek te laten spreken startte ONVZ in 2008 de wedstrijd ‘Het Beste Zorgidee’: een wedstrijd om het publiek van Nederland mee te laten denken aan de verbetering van de zorg. De winnaar van ‘Het Beste Zorgidee’ ontvangt een cheque ter waarde van €10.000, vrij te besteden. ONVZ bepaalt naar aanleiding van de gestelde criteria of het winnende idee inzetbaar is. De jury bestaat uit: Prof. dr. N.A.M. Urbanus, Emeritus hoogleraar KNO UVA en oud-voorzitter RvB AMC Amsterdam, dr. P. Hasekamp, directeur van Zorgverzekeraars Nederland en mr. E.A. Kleijnenberg, voorzitter van de raad van bestuur van ONVZ.

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >

Blijf op de hoogte

Word fan van ONVZ Zorgverzekeraar op Facebook en blijf op de hoogte!

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding