Inloggen MijnONVZ

Roken & Alcoholgebruik

Roken

Roken was in 2007 verantwoordelijk voor bijna 20.000 sterfgevallen in Nederland. Roken verhoogt vooral het risico op longkanker, COPD en kanker in het hoofd- halsgebied. Roken is ook een risicofactor voor diverse andere aandoeningen (hart en bloedvaten) en in mindere mate op diabetes en heupfracturen. Behalve rokers lopen ook mensen die meeroken (passief roken) meer risico op onder meer longkanker en hart- en vaatziekten. Wanneer moeders tijdens de zwangerschap (passief) roken, lopen hun kinderen eveneens meer risico op gezondheidsproblemen.

Alcoholgebruik

Alcohol heeft negatieve effecten op bijna alle organen van het menselijk lichaam. Het risico op gezondheidsschade door alcohol hangt af van hoeveel en hoe vaak mensen drinken. In het algemeen geldt dat hoe hoger de totale consumptie van alcohol, hoe groter het risico op schade. Matig alcoholgebruik heeft risicoverlagend effect op een klein aantal aandoeningen (onder andere diabetes type 2 en coronaire hartziekten). Er is echter maar een kleine groep mensen bij wie de risicoverlagende effecten van alcoholgebruik de risicoverhogende effecten overheersen. Namelijk mensen van middelbare leeftijd, die dagelijks zeer matig drinken.

Hoeveel drinken is gezond?

Een harde grens tussen schadelijk en niet-schadelijk drinken bestaat niet. Of alcoholgebruik schadelijk is hangt af van meerdere factoren. De belangrijkste zijn; hoeveel, hoe vaak, door wie (bijvoorbeeld man of vrouw) en in welke situatie (voor de gezelligheid op een feestje of alleen om een zware dag te verwerken) iemand drinkt. Een bekende richtlijn is om alcoholgebruik te beperken tot ten hoogste één (volwassen vrouwen) of twee glazen (volwassen mannen) per dag. Maar ook deze richtlijn geeft geen absoluut veilige ondergrens aan. Aanvaardbaar alcoholgebruik wil zeggen dat het risico van gezondheidsschade bij deze hoeveelheden beperkt is.

Resultaten verbeteren op het gebied van:

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >

Blijf op de hoogte

Word fan van ONVZ Zorgverzekeraar op Facebook en blijf op de hoogte!

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding