Inloggen MijnONVZ

Trucs om wintersportblessures te voorkomen

Nederland loopt per jaar zo’n 60.000 wintersportblessures op. Dat gaat u niet gebeuren. Vijf tips om de gipsvlucht te slim af te zijn.

De gipsvlucht te slim af: tips om wintersportblessures te voorkomen

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat jaarlijks zo’n 61.000 skiblessures ontstaan en zo’n 1.800 spoedeisende-hulpbehandelingen plaatsvinden die verband houden met skiën. Het vaakst gaat het mis bij duimen, enkels, knieën, benen en schouders. Maar met een goede voorbereiding is veel leed te voorkomen.

Tip 1: Begin ver van tevoren met ski-oefeningen
De belangrijkste oorzaak van blessures is het overbelasten van spieren en gewrichten die niet gewend zijn aan de vreemde belasting. Begin daarom thuis met oefeningen, zoals het in de lucht vasthouden van een zithouding, of andere ski-oefeningen.

Tip 2: Houd het weer goed in de gaten
Opletten voor een sneeuwstorm is een open deur, maar opletten voor plotselinge temperatuurdalingen is minstens zo belangrijk. Temperatuurdalingen zorgen ervoor dat de sneeuw gaat smelten, aanvriezen, hard worden en dat de ondergrond erdoorheen komt. Let bij de weersverwachting daarom vooral op zicht, kans op mist, temperatuur, windrichting en -sterkte, bewolking en neerslagkans.

Tip 3: Smeer je in. Veel en vaak.
Op grote hoogte verbrandt u twee keer zo snel als op zeeniveau. Bovendien weerkaatst UV-straling op de witte sneeuw. Smeer neus, oren en lippen goed in (minimaal factor 30) en herhaal dit om de paar uur.

Tip 4: Houd uw handschoenen altijd aan
Kleding beschermt niet alleen tegen de kou, maar ook tegen verwondingen. Dus ook als de temperatuur stijgt, houdt u uw handschoenen aan. Een passende helm hoort in hetzelfde rijtje.

Tip 5: Controleer uw verzekering
Zorg dat u voor vertrek uw aanvullende verzekering even controleert, zodat u weet wat er voor een vergoeding in aanmerking komt. Sluit eventueel een reisverzekering af. Dit voorkomt verrassingen.

Artikelen ONVZ Nieuws Februari 2015

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding