Inloggen MijnONVZ

Genieten in de herfst

Het najaar heeft typische producten en smaken. Volle smaken, stevige groenten en een rijk kleurenpalet. Probeer de komende herfst deze drie verrassende groenten eens.

1. Kastanjes

Oktober is dé maand om tamme kastanjes te zoeken. En te eten! U vindt ze in het bos of in het park. Tamme kastanjes zijn erg gezond. Ze bevatten veel vitaminen en koolhydraten en weinig vet. U kunt kastanjes bakken, poffen of pureren. De smaak is zacht en zoet. Prima te gebruiken als vulling voor een quiche. Let wel op, wilde kastanjes kun je namelijk níet eten. Wilde kastanjes zijn te herkennen omdat deze mooi rond zijn, in tegenstelling tot tamme kastanjes die een puntje aan de bovenkant hebben.

2. Pompoen

De kleurrijke pompoen is erg gezond. Het bevat veel vitamine B en C en is rijk aan voedingsvezels. Een goed wapen dus tegen winterse griepjes. De bekendste pompoen in Nederland is de reuzenpompoen, die wel 250 kilo kan worden. Maar gelukkig zijn er ook handzamer exemplaren. Verwijder de schil, steel en pitten en kook de pompoen ongeveer een half uur. Als de pompoen zacht is, dan is hij gaar.

3. Schorseneren

Schorseneren worden vaak een ‘vergeten groente’ genoemd. En dat is zonde! Schorseneren zijn namelijk rijk aan waardevolle voedingsstoffen. Ze bevatten veel vezels, ijzer en vitamine C. Onder het wat minder aantrekkelijke uiterlijk verbergt zich een heerlijke groente met een milde, zachte en zelfs ietwat zoete smaak. Schorseneren zijn op verschillende manieren te gebruiken in gerechten, zo zijn ze lekker in een salade of in de soep. En, als variant op de asperge, erg lekker met gekookt ei, boter en ham. U kunt de schorseneren bereiden door de geschilde schorseneren in stukjes van 5 cm lang te snijden. Breng vervolgens de schorseneer aan de kook in pan water en wat melk. Na ongeveer 15 minuten is de schorseneer gaar. Laat de schorseneer even uitlekken en de schorseneer is klaar om gegeten te worden.

Artikelen ONVZ Nieuws Oktober 2012

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >

Blijf op de hoogte

Word fan van ONVZ Zorgverzekeraar op Facebook en blijf op de hoogte!

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding