Inloggen MijnONVZ

Het Beste Zorgidee 2011 in praktijk gebracht

De winnares van Het Beste Zorgidee van 2011, Anja Vissers-Versteegen, ziet haar idee werkelijkheid worden. Ze bedacht een manier om te voorkomen dat ongebruikte medicijnen moeten worden weggegooid. De Nijmeegse Sint Maartenskliniek brengt haar plan nu in de praktijk.

Anja Vissers-Versteegen deed twee jaar geleden mee aan Het Beste Zorgidee, de jaarlijkse innovatiewedstrijd van ONVZ om verbeteringen in de zorg te stimuleren. Ze bedacht een sealbag voor medicijnen, met daarin een temperatuurkaart en een thermometerchip. Hiermee kunnen apothekers checken of teruggebrachte medicijnen goed zijn bewaard. Als dat namelijk het geval is, kunnen ze opnieuw worden uitgegeven. Iets dat grote besparingen op kan leveren.

Proef in Nijmegen

De apotheek van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen is nu
een proef gestart met het idee van Anja. De proef duurt negen maanden en wordt in de loop van het jaar uitgebreid naar andere apotheken. Begin 2014 moet duidelijk zijn of het idee uitvoerbaar is, zodat ongebruikte medicijnen daadwerkelijk aan andere patiënten kunnen worden gegeven.

100 miljoen euro

Het opnieuw verstrekken van geneesmiddelen is op dit moment verboden, omdat niet kan worden bepaald of de medicijnen onder de juiste omstandigheden zijn bewaard. Jaarlijks wordt daardoor voor zo'n honderd miljoen euro aan geneesmiddelen vernietigd.

"We vinden het fantastisch dat het winnende zorgidee van 2011 nu daadwerkelijk wordt uitgevoerd", zegt Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ. "De zorgkosten in Nederland groeien nog steeds. Ideeën die bijdragen aan een besparing en het toegankelijk houden van de zorg zijn dan ook meer dan welkom."

Heeft u ook een goed idee?

Heeft u ook een goed idee voor een betere of goedkopere zorg in Nederland? ONVZ daagt u, net als voorgaande jaren, uit om hierover mee te denken in Het Beste Zorgidee van 2013. Met uw inzending maakt u kans op 10.000 euro! U kunt uw idee insturen tot eind augustus 2013. Meer weten? Kijk dan eens op de website van
Het Beste Zorgidee van Nederland.

Artikelen ONVZ Nieuws Juni 2013

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >

Blijf op de hoogte

Word fan van ONVZ Zorgverzekeraar op Facebook en blijf op de hoogte!

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding