Inloggen MijnONVZ

ONVZ draagt actief bij aan bestrijding van fraude

Het is u vast niet ontgaan: onterechte declaraties in de zorg krijgen de laatste tijd veel media-aandacht. Zorgverleners zouden mogelijk miljoenen euro’s te veel hebben ontvangen. Minister Schippers van Volksgezondheid vindt daarom onder andere dat zorgverzekeraars hun verzekerden meer inzicht moeten geven in de gedeclareerde zorgkosten. ONVZ sluit zich volledig aan bij dit voorstel en werkt feitelijk al jaren zo.

ONVZ steunt de oproep van minister Schippers tot meer transparantie en openheid. Sterker nog: sinds jaar en dag sturen wij u het Overzicht Kosten voor medische zorg met daarop de declaraties van zorgverleners. De laatste jaren kunt u hiervoor ook online terecht, via onze beschermde MijnONVZ-omgeving. Daarnaast bieden wij u sinds enige tijd een (digitaal) jaaroverzicht van uw zorgkosten.

Wat is fraude?

Zorgverzekeraars spreken van fraude als er met opzet een regel is overtreden waarbij een (financieel) wederrechtelijk voordeel is behaald. Dit is wat anders dan fouten in declaraties, dus zonder kwade opzet, bijvoorbeeld als gevolg van complexe regelgeving. Wat op dit moment namelijk mee lijkt te spelen, is dat zorgverleners moeite hebben met het Nederlandse vergoedingensysteem. Dit is in 2012 versimpeld, maar een dergelijke verandering heeft veel impact en het zal daarom even duren voordat iedereen er goed mee kan werken.

Draag bij aan transparante zorg

Uiteraard is ONVZ er alert op dat er op juiste manier wordt gedeclareerd. Ook u kunt uw steentje bijdragen. Kijk op uw declaratieoverzichten steeds of de genoemde behandelingen ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Als dat niet het geval is, laat het ons dan direct weten. Dit kan via het contactformulier op onze website of door een telefoontje naar ons Service Center
op 030 639 62 22. Onze medewerkers kunnen u vaak ook een toelichting of uitleg geven.

Goed om te weten

Overigens is er soms sprake van een op het eerste gezicht hoge prijs voor een relatief eenvoudige behandeling. Dat kan te maken hebben met de manier waarop er gedeclareerd moet worden door zorgverleners. In dat geval is er uiteraard geen sprake van fraude.

Artikelen ONVZ Nieuws Juni 2013

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >

Blijf op de hoogte

Word fan van ONVZ Zorgverzekeraar op Facebook en blijf op de hoogte!

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding