Inloggen MijnONVZ

Vermoeid? Volg het ritme van de slaap

Eén op de drie Europeanen boven de dertig jaar heeft slaapproblemen. Zij beginnen de dag daardoor vermoeid en presteren niet optimaal. Herkent u dit? Doe dan uw voordeel met deze tips.

Allereerst is het goed te weten hoe slaap eigenlijk werkt. Tijdens de nacht komt er als het ware een konvooi langs met vijf tot zes ‘treintjes’. Bij de eerste treintjes herstelt vooral uw lichaam zich. Overdag bewegen helpt hierbij. Later, als de nacht vordert, laadt u met name uw emotionele batterij op. Hierbij wordt uw geheugen gereorganiseerd, worden leerprocessen verankerd en stress verminderd.

Tip 1: Ga het liefst elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed

De treintjes van de slaap volgen een vast ritme en starten op een vast tijdstip, zo tussen 22.00 en 23.00 uur. Mist u de eerste trein, dan kunt u deze niet meer inhalen. Dat betekent dat u een deel van de periode van lichamelijk herstel mist. Door extra lang te slapen, lost u dit niet op. U krijgt dan alleen meer ‘droomslaap’, waardoor u vooral emotioneel herstelt.

Tip 2: Ga slapen als uw lichaam daar om vraagt

Leer om naar uw lichaam te luisteren, zodat u de eerste ‘trein neemt’ zodra hij ’s avonds langskomt. Mist u deze, dan moet u geduldig afwachten tot de volgende. Dus wanneer u weer slaperig wordt. Dit kan soms wel twee uur duren. Zorg ervoor dat u in die tijd niet actief gaat bewegen, televisie kijken of computeren, waardoor u onrustig wordt en ook de tweede trein mist.

Tip 3: Zorg voor voldoende slaap

Gemiddeld heeft een mens zo’n zevenenhalf opeenvolgende uren slaap nodig om een fysiek en intellectueel actief leven te leiden. Naarmate we ouder worden, vermindert onze slaapbehoefte. Senioren hebben vaak genoeg aan zes tot zeven uur slaap. Het is belangrijk om een regelmatig slaappatroon te hebben, veel meer dan acht uur slaap per nacht is ook niet goed.

Tip 4: Doe iets om te ontspannen voor het slapen gaan

Lees een boek, doe ontspanningsoefeningen of luister naar relaxte muziek. Doe dit een uur voor het slapengaan. Dit is de tijd die uw hersenen nodig hebben om slaapactiviteit in te bouwen en het slaaphormoon melatonine aan te maken. Het licht van televisie, laptop of iPad verstoort juist de aanmaak van melatonine.

Tip 5: Neem voor u gaat slapen een koolhydraatrijke snack of een glas melk

Een snack met koolhydraten, zoals een havermoutkoek, of een drank met rustgevende bestanddelen als een glas melk of kamillethee zorgen ervoor dat u zich ontspant en niet met een lege maag naar bed gaat. Houd het bij een snack, want met een volle maag gaan slapen is ook niet prettig.

Bronnen: www.lifeguard.nl en De Bedrijfsatleet, Koen Gonnissen – Alain Goudsmet

Artikelen ONVZ Nieuws Juni 2013

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >

Blijf op de hoogte

Word fan van ONVZ Zorgverzekeraar op Facebook en blijf op de hoogte!

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding