Inloggen MijnONVZ

Vrije keuze gegarandeerd bij ONVZ

Met ONVZ heeft u gekozen voor een restitutieverzekeraar. Dat betekent dat u bij ons optimale vrijheid krijgt in de keuze van uw arts en ziekenhuis. Iets vanzelfsprekends? Niet helemaal, want in de politiek wordt gediscussieerd over beperkingen van de keuzevrijheid en bijbetalingen voor zorg. ONVZ praat u bij.

Geen contract

Het stond de afgelopen maand in de kranten: Zorgverzekeraar Achmea en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam hadden geen overeenstemming bereikt over een zorgcontract voor 2013. Concreet zou dit betekenen dat klanten van Achmea vanaf 1 april een deel van hun behandeling in het Slotervaartziekenhuis zelf zouden moeten gaan betalen. Vanuit diverse hoeken werden hierbij vraagtekens geplaatst. Na de schorsing van de bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis, zijn beide partijen nu opnieuw met elkaar in gesprek.

Natura en restititie

Wat is de achtergrond van het bovenstaande? Veel zorgverzekeraars bieden hun klanten naturapolissen aan. Dat betekent dat deze klanten de zorg alleen volledig vergoed krijgen als hun zorgverlener een contract heeft afgesloten met hun zorgverzekeraar. Is er geen contract, dan betalen deze verzekerden mogelijk een deel zelf bij.

Beperken keuzevrijheid in naturapolis?

De regering stelt nu voor om de wet zo aan te passen dat naturazorgverzekeraars straks zelf kunnen bepalen of zij zorg bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders vergoeden en zo ja, tot op welke hoogte. Die hoogte kan veel lager uitpakken dan de huidige praktijknorm van 80%. Verzekeraars kunnen er in dit voorstel dus zelfs voor kiezen om helemaal geen vergoeding te geven.

Voor verzekerden zal het voorstel een fors hogere drempel opwerpen voor zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener omdat zij dan waarschijnlijk een groot deel zullen moeten bijbetalen. Feitelijk wordt met dit voornemen de keuzevrijheid in de naturapolis verder beperkt. Hierdoor ontstaat een nog groter onderscheid tussen de restitutiepolissen van ONVZ, met wel optimale keuzevrijheid, en de naturapolissen van andere verzekeraars. Het voorstel ligt nu in de Tweede Kamer.

Beperking van restitutiepolis?

Het kabinet heeft verder aangegeven plannen uit te werken waarin voor de basisverzekering alleen naturapolissen worden toegestaan. Dat houdt in dat in de praktijk niet de verzekerde, maar de zorgverzekeraar bepaalt waar de klant behandeld mag worden. De uitwerking van de plannen en de besluitvorming hierover worden in de loop van dit jaar verwacht. Mochten de voorstellen doorgaan, dan is de daadwerkelijke invoering hiervan niet te verwachten voor 2015.

Optimale keuzevrijheid is speerpunt van ONVZ

Optimale keuzevrijheid is een van de speerpunten van restitutieverzekeraar ONVZ. We weten ook dat u het belangrijk vindt om zelf uw arts, medicijnen en ziekenhuis te kunnen kiezen als u zorg nodig heeft. ONVZ doet er dan ook alles aan om te zorgen dat ook restitutiepolissen voor de basisverzekering behouden blijven. Zelfs als de plannen van het kabinet doorgaan, zullen wij ons uiterste best doen om de keuzevrijheid te garanderen.

Wilt u graag meer weten over het verschil tussen natura en restitutie? Bekijk het speciale animatiefilmpje.

Artikelen ONVZ Nieuws Maart 2013

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >

Blijf op de hoogte

Word fan van ONVZ Zorgverzekeraar op Facebook en blijf op de hoogte!

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding