Inloggen MijnONVZ

Wat is het effect van de zomertijd voor u?

Heeft u ze al, de lentekriebels? Het wordt warmer, de natuur ontwaakt en met het verzetten van de tijd krijgt u extra daglicht
om leuke dingen te doen. Maar is de zomertijd eigenlijk wel goed voor u?

Oorsprong

In 1916 voerde Duitsland als eerste land de zomertijd in om energie te besparen. Er kwam effectief meer zonlicht in een dag. Daardoor was minder energie nodig om huizen te verlichten of warm te stoken.

Gezond voor Nederlanders, niet voor Australiërs

Door de klok in het voorjaar vooruit te zetten, is er ‘s avonds meer tijd om dingen te ondernemen. Het Nederlandse klimaat is gematigd en de zomeravonden zijn prettig. Hierdoor zijn Nederlanders meer in de buitenlucht te vinden, hebben meer beweging buiten en vangen meer zonnestralen op. Een duidelijk gezondheidsvoordeel voor een groot deel van de Nederlanders. In grote delen van de VS of Australië is dat niet het geval. Daar lopen mensen eerder het risico om te veel zon op te vangen, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Verstoord slaapritme is ongezond

De klok een uur vooruit te zetten, heeft ook effect op uw biologische klok. Dit is aanzienlijk minder gezond. U slaapt niet alleen korter, u slaapt ook minder effectief en rust minder uit. Zo blijkt dat mensen in de weken na het ingaan van de zomertijd vaker gezondheidsklachten hebben – in die week vinden zelfs meer hartaanvallen plaats. Daar staat tegenover dat het uurtje extra slaap bij het ingaan van de wintertijd gezondheidsvoordelen oplevert.

Minder energie nodig?

De oorspronkelijke reden voor de zomertijd was vooral energie besparing. Dit gaat tegenwoordig niet helemaal meer op. ’s Avonds langer zonlicht betekent ook ’s avonds meer warmte, en meer warmte betekent tegenwoordig ook meer airconditioning. Al die airco’s zorgen voor een enorme toename in energieverbruik. Dus dit voordeel aan zomertijd gaat niet helemaal meer op.

Maar laten we het belangrijkste niet vergeten – wat zijn ze lekker, die lange zomeravonden!

Artikelen ONVZ Nieuws maart 2014

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding