Inloggen MijnONVZ

Tussen twee kabinetten: de gevolgen voor de zorg

De val van het kabinet Rutte in april betekende ook het einde van de kabinetsplannen waarin diverse maatregelen voor de zorg waren opgenomen. Zo draaide de gelegenheidscoalitie, van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, voor de begroting van 2013 een aantal eerder voorgenomen maatregelen terug. De nieuwe vijfpartijen-coalitie zoekt nu naar 1,6 miljard euro aan bezuinigingen binnen de zorg.

Twee belangrijke voorgenomen maatregelen voor de zorg zijn meteen na de val van het kabinet Rutte teruggedraaid. Zo had het kabinet reeds besloten om het zogeheten persoonsgebonden budget (pgb) aanzienlijk te beperken. Het pgb is een vergoeding voor chronisch zieken waarmee zij zélf zorg kunnen inkopen. De beperking van het pgb is nu van de baan: vanaf 2013 komt het weer in de ‘oude’ vorm terug. Een andere maatregel die wordt teruggedraaid, betreft de 9 euro eigen bijdrage die patiënten zouden moeten gaan betalen per geneesmiddelrecept. Ook dit is van de baan.

Besparingen gezocht

Toch blijven er onzekerheden boven de zorgmarkt hangen. De gelegenheidscoalitie heeft afgesproken om, naast 1,6 miljard euro besparingen binnen de zorg, nog enkele honderden miljoenen te bezuinigen op efficiency in de zorg en het onderwijs. Vorige week lekte een deel van de voorgenomen bezuinigingen uit:

  • Het eigen risico wordt verhoogd naar 350 euro, er vindt wel compensatie plaats via de zorgtoeslag voor de lagere inkomens.
  • De rollator verdwijnt uit het basispakket.
  • Patienten gaan een eigen bijdrage van 7,50 euro per ligdag betalen voor verblijf in instellingen voor specialistische medische zorg.
  • Voor gehoortoestellen geldt een eigen bijdrage van 25 procent.

Vanzelfsprekend houden wij als ONVZ hierbij de vinger aan de pols: zodra nieuwe feiten bekend zijn informeren wij u.

Artikelen Mei 2012

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

LijfStijl

Beantwoord een aantal vragen over je "lijf" en je "leefstijl" en ontdek je LijfStijl score!


Doe de LijfStijl test
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding