Inloggen MijnONVZ

Zo werkt het verplichte eigen risico

Het verplichte eigen risico van uw basisverzekering, hoe zit dat nu precies? Om welk bedrag gaat het en wanneer moet u het betalen? Jeroen Palfenier, senior medewerker van het Service Team bij ONVZ, geeft antwoord op deze vragen.

Wat is het verplichte eigen risico eigenlijk?

Jeroen Palfenier: “Het verplichte eigen risico is het bedrag dat u zelf moet betalen voor zorg uit de basisverzekering. Dit jaar gaat het om de eerste € 350,- aan zorgkosten, bijvoorbeeld voor het ziekenhuis en medicijnen. U krijgt daarvoor nota’s van ons, tot het bedrag van € 350,- is bereikt. Maakt u geen gebruik van zorg, dan hoeft u uiteraard ook geen eigen risico te betalen.”

Wie bepaalt de hoogte van het verplichte eigen risico?

Jeroen Palfenier: “Jaarlijks stelt de overheid het verplichte eigen risico vast voor alle verzekerden van 18 jaar en ouder. Het bedrag is voor iedereen hetzelfde.”

Is er iets veranderd in 2013?

Jeroen Palfenier: “In 2012 bedroeg het verplichte eigen risico € 220,-. Dit jaar is dat gestegen naar € 350,-.”

Geldt het verplichte eigen risico voor alle zorg?

Jeroen Palfenier: “Nee, er zijn enkele uitzonderingen waarvoor het verplichte eigen risico niet geldt. Zoals de huisarts, de verloskundige en kraamzorg. Daarnaast heeft ONVZ het eigen risico laten vervallen voor verschillende preventiediensten.”

Geldt het verplichte eigen risico ook voor kinderen? En voor een aanvullende verzekering?

Jeroen Palfenier: “Nee, voor kinderen tot 18 jaar geldt het eigen risico niet. En ook niet voor vergoedingen uit de aanvullende verzekering.”

Waarom moet iemand nu opeens betalen voor bepaalde zorg uit de basisverzekering, en vorig jaar nog niet?

Jeroen Palfenier: “Dat iemand nu opeens moet betalen, heeft te maken met het moment waarop de kosten zijn gemaakt, niet met het soort behandeling en medicijn. Elk jaar start je namelijk opnieuw met het volle bedrag aan verplicht eigen risico. Als de eerste € 350,- aan zorgkosten in een jaar zijn verrekend, betaalt de zorgverzekeraar weer.”

Bestaat er een betalingsregeling voor het eigen risico?

Jeroen Palfenier: “Als u het eigen risico graag gespreid wilt betalen, dan kunt u na ontvangst van de nota een betalingsregeling aanvragen via vd@onvz.nl. Telefonisch contact opnemen met ons Service Center op 030 639 62 22 kan ook, dan wordt overlegd over de mogelijkheden.”

Wat is het verschil tussen het vrijwillige eigen risico en het verplichte eigen risico?

Jeroen Palfenier: “Voor een vrijwillig eigen risico van € 100,- tot
€ 500,- kunt u zelf kiezen, náást het verplichte eigen risico van
€ 350,-. Daarmee vermindert u de premie, maar verhoogt u ook het risico. Een voorbeeld. Stel, iemand kiest voor een vrijwillig eigen risico van € 500,- per jaar. Dan moet hij of zij de eerste € 850,- aan zorgkosten uit de basisverzekering dus zelf betalen.”

Graag meer weten?

Meer informatie over het eigen risico vindt u elders op de website. Een toelichting op uw specifieke situatie vindt u ook op MijnONVZ of op uw Overzichten kosten voor medische zorg. Nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met ons Service Center op 030 639 62 22. Wij helpen u graag verder.

Artikelen ONVZ Nieuws Mei 2013

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >

Blijf op de hoogte

Word fan van ONVZ Zorgverzekeraar op Facebook en blijf op de hoogte!

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding