Inloggen MijnONVZ

Na een lange werkdag tóch gezond eten

Ontkennen heeft geen zin: altijd gezond eten is knap lastig. Wij zetten de voorraadkast op z’n kop, op zoek naar gezonde alternatieve ingrediënten in uw favoriete recepten.

Niet dat het vinden van een gezond recept nu zo moeilijk is. Het probleem is dat de gezonde optie na een lange werkdag nét wat meer werk is, nét wat meer precisie vraagt of nét wat minder automatisch op het bord valt dan de bekende favorieten.
Hopeloze zaak? Helemaal niet! Neem dit weekend uw voorraadkast eens onder de loep, en bekijk welke ingrediënten u kunt vervangen door een gezonder alternatief. Zo kunt u koken zoals u gewend bent, en toch uw dieet een gezonde boost geven.

Hier een paar suggesties om u op pad te helpen:
1. Quinoa in plaats van witte rijst
In quinoa zitten twee en een half keer zoveel voedingsvezels en twee keer zo veel eiwitten. U maakt het klaar op dezelfde manier als rijst. Gemakkelijk, dus.
2. Kokosolie om in te bakken
Veel plantaardige vetten (zoals olijfolie) oxideren bij verhitting, en verliezen daarbij hun gezonde eigenschappen. Kokosolie doet dat niet én gaat virussen en schimmels tegen. En mocht u deze zomer in uw zwembroek, badpak of bikini willen passen: de MCT-vetten in kokosolie helpen bij het afvallen.
3. Grof gehakte amandelen in plaats van croutons
In amandelen zitten twee keer zoveel eiwitten en drie keer zo veel vezels als in croutons. En maar een derde van de koolhydraten. Let wel op dat u niet hetzelfde volume aan amandelen gebruikt als voor de luchtige croutons.
4. Mais uit de magnetron
Popcorn bevat niet alleen minder vet, koolhydraten en calorieën dan chips, u eet er ook minder van. Popcorn heeft namelijk een groter volume en daardoor heeft u eerder genoeg. Als u de magnetronpopcorn uit de supermarkt niet puur natuur genoeg vindt: doe 50 gram gedroogde mais in een grote magnetronvriendelijke schaal, sluit ‘m af met een bord en zet de magnetron 2,5 minuten op vol vermogen.
5. IJsberg-sla eens een keertje over
IJsbergsla is goed, maar romaine is beter. In romaine sla zit vier keer zo veel vitamine K en maar liefst zeventien keer zo veel vitamine K als in ijsbergsla. In de supermarkt liggen ze naast elkaar.

Op de Facebook-pagina van ONVZ delen we regelmatig tips en trucs om gezond eten gemakkelijker te maken.

Artikelen ONVZ Nieuws mei 2014

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding