Inloggen MijnONVZ

Dit is de perfecte slaaphouding

De voorkeur voor een slaappositie heeft grote invloed op hoe u zich overdag voelt. Bent u een rugslaper? Of slaapt u liever op de zij in de foetushouding? Elke slaappositie heeft zo zijn voor- en nadelen.

  • De rugslaper: goed voor de wervels
    Medici zijn het erover eens dat slapen op de rug meestal het beste is. Mits u op een goed matras ligt. Uw rugwervel wordt gesteund door het matras, en daardoor loopt u het minst kans op nek- en rugklachten. Maar let op: dat geldt niet als u een te hoog kussen kiest. Dan ontstaat namelijk een grote buiging in uw nek. Een mooie bijkomstigheid van rugslapen is dat u bij het opstaan geen kussenafdruk in uw gezicht overhoudt. Goed tegen rimpels dus! Mensen die snurken, kunnen zich voor de nachtrust van hun bedpartner beter op de zij rollen.
  • De zijslaper: goed voor zwangere vrouwen en brandend maagzuur
    Hoewel slapen op uw rug het best is voor je wervels, hebben de meeste mensen een voorkeur voor slapen op hun zij (ook wel foetushouding). Het slapen op de linkerzijde wordt aanbevolen aan zwangere vrouwen, omdat deze positie de hartcirculatie van zowel de moeder als het kind goed op gang houdt. Ook als u last heeft van brandend maagzuur, kunt u beter op uw zij slapen. Uw slokdarm komt namelijk aan de rechterkant van uw maag binnen – als u op links slaapt, valt het maagzuur dus niet uw slokdarm in. Groot nadeel van op uw zij slapen is dat er door de druk van het hoofd en de schouder op de arm klachten kunnen ontstaan.
  • De buikslaper: goed tegen snurken
    Buikslapen gaat snurken en slaap-apneu’s tegen (een slaap-apneu is een slaapstoornis waarbij de adem kort stokt). Daarnaast biedt deze slaappositie weinig voordelen. Op uw buik slapen kan klachten in de onderrug veroorzaken, omdat u gedwongen wordt recht te slapen. Dat druist in tegen de natuurlijke buiging van de ruggenwervel. Kunt u niet anders slapen, probeer dan een kussen onder de heupen te plaatsen voor een natuurlijke houding.

Artikelen ONVZ Nieuws november 2014

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding