Inloggen MijnONVZ

Hoe voorkomt u een herfstdip? Tien tips

Vallende bladeren, veel regen en weinig zon: de herfst is duidelijk begonnen. Waar de een volop geniet van de mooie herfstkleuren buiten, krijgt de ander – ongeveer 5% van de Nederlanders – last van een herfstdip. Wat kunt u doen om een herfstdip te voorkomen? Lees de tien tips die u helpen om vrolijk de herfst (en de winter) door te komen.

  1. Wandel tijdens de lunchpauze. Maak een korte wandeling tijdens de lunch of eet uw brood buiten op. Ook als de zon niet schijnt, is het goed om buiten te zijn. U pakt zo al snel 15 à 30 minuten daglicht mee.
  2. Stap een halte eerder uit de bus. Of parkeer de auto wat verder weg en loop het laatste stukje naar uw werk. De frisse lucht, het daglicht en de beweging zullen u goed doen.
  3. Ga naar de markt. U kunt een deel van uw boodschappen buiten op de markt kopen in plaats van in de supermarkt. Gezond en vaak voordelig!
  4. Pak de fiets. Ook als het er grauw uitziet buiten of als het zachtjes regent, is het goed om de fiets te pakken.
  5. Blijf wakker. Geef niet toe aan de behoefte om overdag even te gaan slapen, maar houd uw normale ritme aan.
  6. Eet niet te veel koolhydraten. Meer eetlust is een van de symptomen van een herfstdip. Probeer daar niet te veel aan toe te geven, veel koolhydraten zullen u alleen maar slomer en vermoeider maken.
  7. Sta vroeg op. Zo geeft u uw lichaam de tijd om wakker te worden.
  8. Boots ochtendlicht na. Bijvoorbeeld met een wake-up light in plaats van een gewone wekker. Uw lichaam maakt door het licht minder melatonine – het hormoon waardoor u wilt slapen – aan, waardoor u makkelijker wakker wordt.
  9. Haal de zomer in huis. Een lichte kleur op de muren, een aangename temperatuur in de woonkamer en een zomers muziekje op de achtergrond zorgen voor een zomerse sfeer in huis.
  10. Zoek de zon op, als uw portemonnee dat toelaat. Ga halverwege de winter een weekje naar een zonnige bestemming om even bij te komen.

Heeft u echt veel last van somberheid en vermoeidheid, neem dan gerust contact op met uw huisarts.

Artikelen ONVZ Nieuws Oktober 2013

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >

Blijf op de hoogte

Word fan van ONVZ Zorgverzekeraar op Facebook en blijf op de hoogte!

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding