Inloggen MijnONVZ

‘Wilt u het beste of goedkoopste ziekenhuis?’

Als het aan ons ligt, bepaalt u zelf waar u behandeld wordt. Maar als het aan de overheid ligt, moeten zorgverzekeraars
- mede op basis van kostenoverwegingen - behandelingen in bepaalde ziekenhuizen niet meer vergoeden. De focus op kosten zou wel eens ten koste kunnen gaan van de kwaliteitsverbetering van de zorg in Nederland.

In juli ondertekende ONVZ, evenals alle andere Nederlandse zorgverzekeraars, een akkoord met de overheid en de zorgverleners, met als voornaamste doel patiëntenzorg in Nederland goed, toegankelijk én betaalbaar te houden. ONVZ is ervan overtuigd dat dit akkoord een belangrijke stimulans kan zijn voor zorgverleners om de kwaliteit van hun aanbod verder te verbeteren.

Ten koste van kwaliteit

Maar in de praktijk lijkt het erop dat vooral het in toom houden van de kosten het belangrijkste doel van dit zogeheten Hoofdlijnenakkoord is, gezien de grote nadruk die de overheid bij monde van minister Schippers hierop legt. En dat zou wel eens ten koste kunnen gaan van de kwaliteit van zorg en de keuzevrijheid van consumenten, meent ONVZ-bestuursvoorzitter Erno Kleijnenberg.

Vrijheid

‘Juist door de sterke nadruk op kostenbeheersing in het huidige zorgakkoord, zal bij elke beslissing van een zorgverzekeraar om bij bepaalde zorgaanbieders behandelingen niet meer te vergoeden de schijn van prijsargumenten bestaan. Bovendien menen we dat het niet aan ons is om onze verzekerden de vrijheid te ontnemen zich bij de arts van hun keuze te laten behandelen. Uiteindelijk zijn onze verzekerden immers zelf het beste in staat te bepalen wat goed voor ze is.’

In de komende editie van het ONVZ-ledenmagazine Lijf & Leden gaat Erno Kleijnenberg ook in op het zorgakkoord. Lijf & Leden valt begin oktober bij u op de deurmat.

Artikelen ONVZ Nieuws September 2011

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding