Inloggen MijnONVZ

Prinsjesdag 2015

Op Prinsjesdag presenteerde de regering de plannen voor de zorg van 2016. Het eigen risico gaat omhoog en minister Schippers verwacht ook een stijging van de zorgpremie, maar wat gaat er nog meer gebeuren? ONVZ Zorgverzekeraar organiseerde hierover in samenwerking met De Financiële Telegraaf het Prinsjesdag Zorgdebat. Te gast waren minister Schippers, adviseur gezondheidseconomie Marc Pomp en ziekenhuisdirecteur Jaap van den Heuvel. We zetten de belangrijkste punten uit het debat voor u op een rij.

Op Prinsjesdag presenteerde de regering de miljoenennota. In die nota wordt ook de zogenoemde ‘rekenpremie’ gepresenteerd. De rekenpremie stijgt dit jaar 92 euro, ruim 7 euro per maand. Op basis hiervan berekenen zorgverzekeraars hun zorgpremie. Het eigen risico gaat met 10 euro omhoog. De rekenpremie gaat omhoog omdat de zorgkosten stijgen, zo licht minister Schippers toe.

Het eigen risico is en blijft punt van discussie. De hoogte, maar ook het systeem. “Een boete achteraf”, noemde oud-bestuursvoorzitter van ONVZ Erno Kleijnenberg het tijdens het debat. Hij pleit daarom voor een eenvoudig systeem dat de kosten van zorg inzichtelijk maakt. Alleen zo weten verzekerden vooraf hoeveel er van hun eigen risico afgaat. “Dus kom je voor een behandeling in het ziekenhuis dan kost dat bijvoorbeeld 25 euro eigen risico, een bloedonderzoek kost bijvoorbeeld 10 euro eigen risico.”

Negentig procent van de Nederlanders is voor zo’n helder systeem, waar ONVZ voor pleit. Want 44 procent is bang voor de rekening als hij naar de dokter gaat. Die angst kan leiden tot ‘zorgmijden’.

Artikelen ONVZ Nieuws Oktober 2015

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding