Inloggen MijnONVZ

Ik word opgenomen in het ziekenhuis

Soms moet u voor een behandeling of operatie moet ondergaan langer in het ziekenhuis blijven. Dit kan poliklinisch zijn (dagopname, u overnacht dan niet in het ziekenhuis) of klinisch (u blijft wel overnachten).

Voorbereiding eerste opname

Er is met u afgesproken op welke dag u in het ziekenhuis wordt opgenomen. Tijdens uw opname verzorgt en regelt het ziekenhuis waar u bent opgenomen alles  Na uw opname kunt u misschien thuis extra hulp gebruiken. Als dit niet lukt binnen de familie- of vriendenkring, kunt u contact opnemen met de ZorgConsulent. Eventueel kunt u naar de extra mogelijkheden bij het zorgloket van uw gemeente informeren.

Wat neem ik mee?

 • patiëntenpas
 • medicijnen die u gebruikt (in de originele verpakking)
 • nachtkleding
 • toiletbenodigdheden
 • adres en telefoonnummer van een contactpersoon
 • eventuele dieetvoorschriften
 • kleingeld (voor gebruik van de telefoon of het kopen van een krant)
 • iets voor uw ontspanning (boek of spelletje)

Probeer niet te veel waardevolle spullen, geld of sieraden mee te nemen. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies, beschadiging of diefstal van deze eigendommen.

Dag van opname

Op de dag van de opname mag u iemand meenemen. U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling waar u wordt opgenomen. Als u de afdeling niet weet te vinden, kunt u naar de informatiebalie gaan.

Een verpleegkundige verwelkomt u op de afdeling, begeleidt u naar uw kamer en houdt een opnamegesprek met u om nader kennis te maken. Tijdens dit gesprek kunt u uw wensen en verwachtingen, bijvoorbeeld over een dieet, kenbaar maken. Ook is dit het moment om het medicijngebruik te bespreken en aan te geven wie uw contactpersoon is.

Kamerindeling
De kamerindeling in ziekenhuizen is verschillend. In de meeste ziekenhuizen liggen mannen en vrouwen op één kamer. Wanneer u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit aangeven. Het is niet altijd mogelijk om met uw bezwaar hierover rekening te houden.

Zorgverleners

Op de verpleegafdeling krijgt u met verschillende zorgverleners te maken. De personen waar u het meest mee te maken krijgt zijn:

 • (zaal)artsen
 • verpleegkundigen (maar ook leerling-verpleegkundigen)
 • voedingsassistenten

Ook kan het zijn dat andere zorgverleners op de afdeling komen, bijvoorbeeld een fysiotherapeut of personeel van de röntgenafdeling. 

Naar huis

Als u weer naar huis gaat, maakt het verpleegkundig personeel meestal een afspraak met u bij de polikliniek. U krijgt een ontslagbrief mee die bestemd is voor de huisarts.

Is er na de opname nog zorg nodig, dan krijgt u ook een overdracht mee voor (de verpleegkundige) thuis. Het is belangrijk dat u niet alleen naar huis gaat; laat u door iemand begeleiden.

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding