Inloggen MijnONVZ

Eigen risico bij DBC

Een DBC (Diagnose Behandel Combinatie) of DBC Zorgproduct is een code die de zorgvraag of diagnose en de totale behandeling van een patiënt weergeeft. Een DBC of DBC Zorgproduct wordt aan het begin van een behandeltraject geopend en duurt maximaal 365 kalenderdagen, maar sinds 2015 kan dit ook korter zijn. Het eigen risico wordt in rekening gebracht over het jaar waarin de DBC geopend is. De startdatum van de DBC is leidend.
Als er meer zorg nodig is en een behandeling dan nog voortduurt, wordt een vervolg-DBC geopend. Ook in dat geval wordt het eigen risico weer in rekening gebracht over het jaar waarin de vervolg-DBC is gestart. Bij uw zorgverlener kunt u navragen of, en wanneer er een vervolg-DBC gestart wordt.

Let op; het kan zijn dat als u in het ene jaar een DBC gestart bent, maar de vervolgafspraak is meer dan 42 dagen later en valt in het daaropvolgende jaar, dat u dan in beide jaren hierover eigen risico betaalt.

Voorbeeld:
U gaat in behandeling bij een psychiater. Uw eerste consult vindt plaats op 12 maart 2014 en daarmee wordt de DBC geopend. Na maximaal 365 kalenderdagen, op 11 maart 2015, wordt de DBC gesloten. Uw psychiater stuurt hiervan in de meeste gevallen een rekening naar ONVZ. Deze betaalt de rekening aan uw psychiater en brengt het eigen risico bij u in rekening. Het eigen risico wordt in dit geval in rekening gebracht over 2014, omdat toen de DBC werd gestart. Als uw behandeling nog langer duurt, wordt op 12 maart 2015 een nieuwe DBC geopend. Uiteindelijk wordt dan dus ook over 2015 eigen risico bij u in rekening gebracht.

Voorbeeld:
U gaat in behandeling bij een dermatoloog. Uw eerste consult vindt plaats op 11 januari 2015 en daarmee wordt de DBC geopend. Na maximaal 120 kalenderdagen, op 11 mei 2015 wordt de DBC gesloten. Uw dermatoloog stuurt hiervan een rekening naar ONVZ. Deze betaalt de rekening aan uw dermatoloog en brengt bij u het eigen risico in rekening. Het eigen risico wordt in dit geval in rekening gebracht over 2015, aangezien toen de DBC werd gestart. Als uw behandeling nog langer duurt, wordt op 12 mei 2015 een nieuwe DBC geopend. Als uw eigen risico nog niet volledig in rekening is gebracht, kunnen meerdere DBC’s in rekening gebracht worden met uw eigen risico van 2015.

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >

ZorgConsulent

Persoonlijk advies over gezondheid, behandelingen, preventie en zorg.

ZorgConsulent
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding