Je bedrijf gezond en vitaal in topvorm

Is jouw bedrijf al in topvorm? Regelmatig stel ik die vraag aan ondernemers. Zij zijn namelijk als geen ander in staat om binnen bedrijven een gezond en vitaal werkklimaat te creëren. Dat begint wat mij betreft aan de top, dus bij de ondernemer zelf. Wie goed voor zichzelf kan zorgen, kan ook goed voor anderen zorgen. En goed voorbeeld, doet goed volgen.
Voor een bedrijf dat maximaal wil presteren, zijn lessen uit de topsport echt heel bruikbaar. Je raakt nooit uitgeleerd, ook ik niet. Met de kennis van nu weet ik zeker dat ik nog meer uit mijn schaatscarrière had kunnen halen dan ik heb gedaan. Als mijn prestaties destijds wat tegenvielen, was mijn natuurlijke reactie om nog harder te gaan trainen. Nu weet ik dat ik daarmee juist een tegengesteld effect bereikte. Ik had beter meer rust kunnen nemen.

Rookpauze of powernap?

Zo werkt het in bedrijven ook. Mensen presteren beter als ze hun energie op een goede manier gebruiken. Door een vergadering waarbij grote belangen op het spel staan bijvoorbeeld bij voorkeur te plannen in de ochtend, als iedereen nog fris is. En dus niet vlak na de lunch, als onze biologische klok bepaalt dat we een dipje doormaken. Op zo’n moment kun je beter tien minuten de ogen sluiten voor een powernap. Sommige ondernemers doen daar wel eens lacherig over. Terwijl ze het wel de normaalste zaak van de wereld vinden dat mensen minder productief zijn omdat ze af en toe tien minuten rookpauze nemen. Op die manier kun je als ondernemer ook kijken naar piekmomenten in het jaar en daar rekening mee houden. Wanneer moeten het jaarverslag klaar zijn, wanneer doen we een belangrijke overname? Zo kun je drukke periodes afwisselen met momenten om wat gas terug te nemen. Net als je telefoon moeten mensen soms zelf ook een tijdje aan de oplader.

Focus en herkenning

Eigenlijk is het helemaal niet ingewikkeld, maar je moet je er bewust van zijn. Zo werkt het ook met wat je eet en drinkt, hoe laat je ’s avonds naar bed gaat. Voor een topsporter ligt dat allemaal vast in schema’s, makkelijk zat. Maar neem nou zoiets als focus. Is superbelangrijk voor een topprestatie. Vroeger op de ijsbaan dacht ik wel eens: als ik nu niet val, kan ik misschien een medaille halen. Terwijl ik met mijn gedachten natuurlijk volledig bij het neerzetten van een topprestatie had moeten zijn. Dat kun je trainen, ook binnen bedrijven.
Het begint volgens mij allemaal met herkenning, daarna kun je gericht actie ondernemen. Dat vereist weliswaar discipline, maar het kan heel veel opleveren. Bedrijven die er werk maken van om hun medewerkers in topvorm te laten presteren, doen een investering die een uitstekend rendement kan opleveren. Het ziekteverzuim gaat omlaag, er worden minder fouten gemaakt. Maar dat is nog niet eens waar het volgens mij primair om draait. Het belangrijkste is dat vitale medewerkers beter presteren en creatiever, energieker, blijer, gelukkiger, productiever, socialer en dus ook gezonder en succesvoller zijn. En het bedrijf? Dat presteert in topvorm!

Jochem Uytdehaage

ONVZ Zorgverzekeraar ondersteunt initiatieven die de gezondheid van werknemers bevorderen. Benieuwd hoe het gesteld is met uw vitaliteit en die van uw medewerkers? Doe de LijfStijl test!

Heeft u vragen?

Tel 030 639 65 66

Ma-vrij08.30 - 17.30 uur

Meer informatie

LijfStijl

Beantwoord een aantal vragen over je "lijf" en je "leefstijl" en ontdek je LijfStijl score!


Doe de LijfStijl test
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding