Inloggen Digitaal Portaal

Diagnose Behandel Combinatie (DBC) of DBC-Zorgproduct


Hieronder staan de veelgestelde vragen over Diagnose Behandel Combinatie (DBC) of DBC-Zorgproduct

Diagnose Behandel Combinatie (DBC) of DBC-Zorgproduct Alle veelgestelde vragen
 • Wat is een DBC (Diagnose Behandel Combinatie) of DBC-Zorgproduct?

  Een DBC of DBC-Zorgproduct is een unieke code (van veertien cijfers) die de zorgvraag, diagnose en de totale behandeling van een patiënt weergeeft. Het gaat om álle activiteiten van het ziekenhuis en de betrokken medisch specialisten. Het ziekenhuis gebruikt de DBC of DBC-Zorgproduct in zijn administratie

 • Voorbeeld van een DBC of DBC-Zorgproduct

  Een patiënt heeft last van zijn amandelen en maakt een afspraak in het ziekenhuis voor een poliklinische behandeling. Het ziekenhuis registreert een DBC-code of DBC-Zorgproduct. Na de behandeling stuurt het ziekenhuis een rekening met daarop de DBC-code of DBC-Zorgproductcode. Een DBC of DBC-Zorgproduct sluit normaal gesproken aan het eind van het behandeltraject en anders in ieder geval na 365 dagen.

 • Wat kost een DBC of DBC-Zorgproduct?

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft samen met de ziekenhuizen elke denkbare zorgvraag of diagnose, de mogelijke behandelingen en de kosten daarvan in kaart gebracht. Vervolgens is voor elke DBC of DBC-Zorgproduct een gemiddeld tarief vastgesteld. Hierin zijn de kosten voor specialisten, verpleging en bijvoorbeeld röntgenfoto's opgenomen. Maar ook de indirecte kosten van het ziekenhuis, zoals de kosten van opleidingen, onderzoek en spoedeisende hulp. Elke DBC of DBC-Zorgproduct heeft zo zijn eigen 'prijskaartje'.

 • Een DBC of DBC-Zorgproduct is een 'gemiddelde'

  Bij de vaststelling van DBC’s of DBC-Zorgproducten is uitgegaan van een gemiddeld aantal behandelingen. Of iemand in de praktijk meer of minder behandelingen krijgt, is daarop niet van invloed. Dit geeft de medisch specialist de ruimte om de zorg aan te passen aan wat nodig is voor iedere patiënt.

  Sommige patiënten liggen bij een bepaalde aandoening bijvoorbeeld drie dagen in het ziekenhuis. Anderen met dezelfde aandoening, moeten langer blijven of kunnen eerder naar huis. Soms wordt er slechts één röntgenfoto gemaakt, bij andere mensen zijn meerdere foto’s nodig. Voor de prijs van de totale behandeling maakt dit niet uit.

  Het komt ook voor dat een patiënt met een zorgvraag naar het ziekenhuis gaat, maar dat er geen diagnose wordt vastgesteld en er ook niet wordt behandeld. Voor deze zorg bestaan aparte en ook goedkopere DBC’s of DBC-Zorgproducten.

Heeft u vragen?

Ma-vrij08:30 - 17:30 uur

vo@onvz.nl

Contact
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding