Inloggen Werkgeversportaal

Gezond werken

U wilt niet ziek worden van uw werk. Maar als u werkt, kunt u risico’s lopen die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Of u nu een zittend beroep heeft of zwaar lichamelijk werk doet. Het is altijd belangrijk om af en toe even te ontspannen.

Belangrijke factoren

Werkt u gezond? Er zijn nogal wat factoren die hierbij een rol spelen:

 • Leefstijl (beweging, voeding, inspanning, rust)
 • Lichaamshouding
 • Geestelijke werkhouding (perfectionisme, werkplezier)
 • Werkdruk
 • Contact en communicatie (assertiviteit)
 • Stresshantering
 • Manier van leidinggeven

ONVZ helpt

Wilt u gezondheidsinformatie, voorlichting, bemiddeling, hulp of advies? De BeterWerkenCoach helpt u graag. Een gratis gezondheidscheck of sport- en beweegadvies is zo geregeld. Net als een informatiepakket over gezond leven, bewegen en voeding. Wilt u uw medewerkers een preventieve cursus laten volgen? De BeterWerkenCoach staat voor u klaar.

5 tips om gezond te blijven

 1. Leef gezond: doe aan sport en houd uw voeding in de gaten. Psychische klachten hebben minder snel vat op mensen die gezond leven.
 2. Zorg voor uitdaging: mensen die hun werk als een uitdaging zien, hebben vaak plezier in hun werk. Een nieuwe uitdaging vinden kan vaak ook binnen uw huidige werk.
 3. Heeft u iets op uw hart? Spreek het uit! Heeft u teveel werk? Heeft een collega u gekwetst? Voelt u zich onder druk staan? Houd het niet voor u want dat gaat ten koste van uw gezondheid.
 4. Houd de balans tussen werk en privé in de gaten. Zorg voor voldoende ontspanning, zowel fysiek als geestelijk. Besteed tijd aan uw gezin, uw partner, uw vrienden.
 5. Herken uw kwaliteiten en valkuilen. Vitaal blijven is ook een kwestie van uzelf kennen. Waar bent u goed in? Wat kunt u beter aan anderen overlaten?

Aandachtspunten

Iedere werkgever of HR-manager staat wel eens voor de vraag: waarom gaat het soms niet goed met medewerkers? Hoe komt het toch dat ze uitvallen? Meestal zijn er verschillende oorzaken. Maar voorkomen is en blijft beter dan genezen. Check onderstaande aandachtspunten eens voor uw eigen organisatie en kijk of u hier in uw vitaliteitsbeleid op in moet gaan:

 1. Epidemie
  Er kunnen simpele verklaringen zijn voor uitval, zoals een griepepidemie. Dan vertoont het aantal zieken tijdelijk een sterke piek. Ter preventie kunt u denken aan een griepprik of het extra schoonmaken van de werkplekken.
 2. Aan de druk ontsnappen
  Medewerkers moeten steeds meer voldoen aan andere eisen, flexibel zijn. Dat kan niet iedereen opbrengen, vooral niet als de begeleiding onvoldoende is en de werkdruk hoog. Om aan de druk te ontsnappen, melden medewerkers zich dan ziek.
 3. Onprettige werkomgeving
  Een werkplek die niet arbo-proof is, kan leiden tot een hoger verzuim. Zaken als luchtkwaliteit en slecht licht kunnen leiden tot een reeks van vage klachten die uiteindelijk tot verzuim leiden. In een prettige werkomgeving komt minder verzuim voor.
 4. Managementstijl
  De werksfeer en de managementstijl kunnen zowel positief als negatief werken op het verzuim. Door de grotere verantwoordelijkheid en kennis van medewerkers, accepteren zij geen ‘ouderwets-autoritaire’ managementstijl meer. Medewerkers die niet gehoord worden, willen hun protest wel eens uiten door een tijdje te verzuimen.
 5. Werktempo
  Mensen die niet of nauwelijks hun werktempo en werklast kunnen bepalen, vallen eerder uit dan anderen. Medewerkers in productiebanen zoeken soms vrijheid door af en toe te verzuimen.
 6. Weinig uitdaging
  Als de ontwikkeling in het werk stilstaat en medewerkers geen mogelijkheden hebben om hun vleugels uit te slaan, kan de lust om te werken verdwijnen. De balans slaat dan sneller door naar ziekmelden als er iets is.
 7. Niet nuttig voelen
  Mensen merken soms niet wat de zin is van hun werk. Als hun bijdrage aan het grotere geheel ook niet zichtbaar is, ontstaat op een gegeven moment de gedachte ‘wie mist mij?’ Dan is de grens om eens een dagje te verzuimen laag.

Heeft u vragen?

Tel 030 639 65 66

Ma-vrij8.30 - 17.30 uur

vo@onvz.nl

Offerte aanvragen

Contact
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding