Veranderingen in de Mondzorg

2013: Proef met vrije prijzen tandartsen stopt

Sinds begin 2012 mogen tandartsen zelf hun prijzen bepalen. Dit experiment zou 3 jaar duren. Omdat de tarieven afgelopen periode aanzienlijk zijn gestegen, wil de Tweede Kamer dat het experiment wordt stopgezet. Een motie hierover is op 6 juli 2012 aangenomen. Dit betekent dat tandartsen per 1 januari 2013 weer met vaste tarieven gaan werken.


2012 Vrije tarieven in de mondzorg

Vanaf 1 januari 2012 mogen tandartsen, orthodontisten en andere zorgverleners in de mondzorg zelf de prijzen voor hun behandelingen bepalen.
Tot nu toe stelde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) een tarief vast voor bijvoorbeeld het maken van een kroon of het vullen van een kies. Deze tarieven golden voor elke tandarts. De Minister heeft echter besloten om de tarieven in de mondzorg vanaf 1 januari vrij te geven. Ze verwacht daarmee dat mondzorgverleners zich meer van elkaar gaan onderscheiden op het gebied van prijs, service en kwaliteit.

Prijsverschillen

De behandeling bij de ene tandarts kan vanaf 1 januari dus goedkoper of duurder zijn dan bij een andere tandarts. Belangrijke voorwaarde gesteld door de Minister voor de invoering van vrije prijzen, is dat iedere patiënt inzicht heeft in wat hij krijgt voor welke prijs.

Grootste veranderingen

Omdat prijzen dus kunnen verschillen, zijn mondzorgverleners verplicht om hun patiënten voortaan vooraf in te lichten over welke tandheelkundige zorg geleverd wordt en tegen welke prijs.

De afspraken tussen overheid en mondzorgverlener:

  • In elke praktijk (en/of op de praktijkwebsite) hangt vanaf 1 januari een standaardprijslijst voor de behandelingen
  • De mondzorgverlener licht vooraf toe wanneer hij afwijkt van deze standaardprijs
  • Mondzorgverlener brengt bij behandelingen boven de € 150,- voor u vooraf een offerte uit
  • De mondzorgverlener zorgt voor eenduidige praktijkinformatie, zoals gegevens over welke specialisten er in de praktijk werken
  • Patiënten ontvangen een overzichtelijke rekening

Wat betekent dit voor uw vergoeding?

De aanvullende tandartsverzekeringen van ONVZ zijn niet gewijzigd vanaf 1 januari 2012. Heeft u een aanvullende tandartsverzekering en ontvangen wij van u een tandartsnota, dan vergoeden wij deze volgens de dekking van de door u gekozen tandartsverzekering. Bij ONVZ geldt dus geen maximumvergoeding per behandeling, wij houden ons aan onze polisvoorwaarden.

Meer informatie

Op de websites www.allesoverhetgebit.nl en www.vergelijkmondzorg.nl vindt u informatie over tarieven, codes en behandelingen.

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding