Alle artikelen

Wist jij dit al over je brein?

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 26 januari 2023

Onze hersenen zijn elke seconde van de dag aan het werk, maar wat weten we eigenlijk van deze complexe, kronkelige kwab? Wist je bijvoorbeeld dat er bijna zestigduizend gedachten per dag door je brein reizen en dat jouw hersenen zelf geen pijn kunnen ervaren? Verbaas je over deze en meer fascinerende feiten over ons brein.

Brein

Feit 1

Ons brein werkt vlie-gens-vlug. Informatie reist met een snelheid van circa 400 kilometer per uur door je hersenen. Uiteraard zijn er uitzonderingen: wanneer je een paar glazen alcohol achter de kiezen hebt, wordt de snelheid van informatieverwerking vertraagd.

Feit 2

Gapen. Het gaat vanzelf. Maar weet je eigenlijk ook waaróm je gaapt? Dat zit zo: door te gapen vervoer je zuurstof naar je hersenen, waardoor je brein afkoelt en als het ware wakker wordt geschud. Oververhitting van het brein kan onder andere komen door vermoeidheid. Dat verklaart waarom je bij te weinig slaap soms spontaan het achterste van je tong laat zien.

Feit 3

Je hersenen registreren de pijn die we ergens in ons lichaam voelen, maar zijn zelf ongevoelig voor pijn. Ons brein heeft namelijk geen pijnreceptoren. Gek eigenlijk: als je je kleine teen aan de bedrand stoot, schreeuw je met gemak alle noten van de toonladder eruit. Maar prikt iemand (hypothetisch gezien) met een vork in je brein, dan voel je daar niets van.

Feit 4

‘s Werelds meest krachtige computers zijn niet opgewassen tegen onze denktank. Voorbeeld: je brein heeft slechts 0,013 seconden nodig om een beeld te verwerken en kan gemiddeld 2.500.000 gigabyte aan informatie opslaan. Vind maar eens een harde schijf met zoveel capaciteit…

Feit 5

Het brein maakt ongeveer twee procent van je totale lichaamsgewicht uit. Gemiddeld kom je dan uit op een gewicht van 1,3 kilogram. Ter vergelijking: dat is iets zwaarder dan een pak suiker.

Feit 6

Het linkerdeel van je hersenen heeft de teugels in handen wanneer het gaat om woordkennis, logica, getallen en analytisch vermogen. Het rechterdeel speelt vooral een rol bij ruimtelijke inzicht, emoties, intuïtie en creativiteit.

Feit 7

De hersenen bestaan voor 60% uit vetten. Onze voeding speelt dan ook een grote rol op de structuur van onze hersencellen en daarmee op de werking van onze bovenkamer. Hoe gezonder je eetpatroon, des te beter de conditie van je hersenen.

Feit 8

Het mannenbrein is groter dan het vrouwenbrein. Dat wil echter niet zeggen dat vrouwen ook minder intelligent zijn. Wél kunnen we stellen dat vrouwen hun hersenen op een andere manier gebruiken. Vrouwen blijken bijvoorbeeld beter in staat om te multitasken; mannen scoren hoger wat betreft ruimtelijk inzicht.

Wat weet je over je gebit?

Zo. Je brein is weer wat breinkennis rijker, maar hoeveel weet je eigenlijk over je tanden? We zetten een aantal interessante feiten over je gebit op een rij.