Langer thuis wonen door slimme technologie

17 oktober 2018 | E-health | Tips | 4 min. leestijd
Naar een verpleeghuis omdat u zorg nodig heeft. U denkt er liever niet aan, want het liefst blijft u zo lang mogelijk thuis wonen. Hoe u de kans daarop vergroot? Door zo gezond mogelijk te leven bijvoorbeeld, maar technologie helpt ook een hoop.

Er is goed nieuws volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: Nederlanders worden steeds ouder en we blijven ook nog eens langer gezond. Dertigers van nu worden gemiddeld drie jaar ouder dan hun ouders. We blijven daarbij vier jaar langer vrij van matige of ernstige fysieke beperkingen. Denk hierbij aan ongemakken bij het horen, zien en bewegen zonder hulpmiddelen.

Maar wat niet net zo hard stijgt als de levensverwachting, is de mate waarin we onze gezondheid als goed ervaren. Dat betekent dat we voor ons gevoel langer moeten leven met een minder goede gezondheid. Slimme technologie kan u helpen de dagelijkse dingen makkelijker te maken. Van een apparaat dat uw pillen op het juiste moment aanbiedt tot een robot die stofzuigt. Deze en meer handige hulpjes voor in huis zetten we op een rij.

Nooit meer uw pillen vergeten

Vergeet u wel eens uw medicijnen in te nemen? Medido van Philips biedt de oplossing. Medido is een slimme medicijndispenser, die werkt met een automatisch uitgiftesysteem. Het apparaat laat een piepje horen als u uw medicijnen moet innemen en zorgt ervoor dat u deze op het juiste moment ontvangt. Handig als u veel medicijnen gebruikt en deze op verschillende momenten op de dag dient in te nemen. Op de website leest u ook een ervaringsverhaal van mevrouw Kok.

Automatische alarmering als u valt

Ehealth, oftewel zorg op afstand, is er gelukkig steeds meer. In Amerika is het alarmeringssysteem Lifeline al een aantal jaar een ware hit. Naast een alarmknop heeft dit systeem ook een sensor die een val kan detecteren en automatisch alarm slaat. De slimme sensoren van Lifeline worden ook gebruikt voor niet-acute situaties. Ze signaleren bijvoorbeeld risico’s aan de hand van uw gedrag: trager lopen (valrisico), minder naar buiten (sociaal isolement) of een koelkastdeur die minder vaak opengaat (ondervoeding).

Wie staat er voor de deur?

Wilt u weten wie er voor de deur staat voordat u opendoet, dan is een deurbel met camera dé oplossing. U hoeft niet eerst naar de voordeur te lopen, want u ziet via een app op uw mobiele telefoon of tablet wie er aanbelt. En dat geeft een veilig gevoel. Er zijn diverse deurbellen met camera’s verkrijgbaar. Wilt u ook ‘s nachts kunnen zien wie er voor de deur staat, dan is het handig om een camera met infrarood lens aan te schaffen.

Met één druk op de knop alles aan (en uit)

Een goed vooruitzicht of nog even wennen? Domotica. Alle functies in uw huis bedienen vanaf één tablet. Denk aan de gordijnen, verwarming, zonwering en de televisie. Maar ook een elektronisch slot van de buitendeuren. Of een sensor bij uw bed waardoor de verlichting automatisch aangaat als u ‘s nachts naar het toilet gaat. Handige helpers in één apparaat die er mede voor zorgen dat u langer veilig thuis kunt wonen!

Stofzuigen? Dat doet uw robot

De ideale hulp voor uw huishouden: een robotstofzuiger. De robot zuigt zelfstandig de vloer wanneer u dat wilt. In de toekomst kunnen robots nog meer van ons overnemen: neem de Tinybots. Dit zijn kleine pratende robots voor mensen met dementie en hun familie. Robot Tessa helpt bijvoorbeeld mensen met dementie om meer structuur in hun dagelijks leven te krijgen.

Praten met uw zorgverlener op afstand

Minister De Jonge van Volksgezondheid wil dat het in 2019 voor iedereen beschikbaar is: beeldschermzorg. Uw zorgverlener kan u dan vanaf een afstand helpen als u thuis bent. Bij bijvoorbeeld insuline-injecties, stoma- of wondverzorging kan de zorgverlener u via de laptop of tablet instructies geven en meekijken terwijl u de instructies opvolgt. Fijn, want dan heeft u zelf de regie en geen reistijd!