13 december 2021 | Fysiek gezond | Tips | 3 min. leestijd

Een gezond volwassen gebit begint bij een goede verzorging van het melkgebit. Maar wat houdt ons gebit gezond? We zetten 7 feiten voor u op een rij.

 

#1 Eerst tanden poetsen, dan ontbijten

Klinkt dat gek? Natuurlijk kan het ook na het ontbijt. Het is vooral belangrijk dat er een halfuur tot drie kwartier tussen het ontbijt en het poetsmoment zit. Bij het ontbijt blijven er vaak voedselresten op de tanden zitten, zoals zure bestanddelen van vruchtensapjes. Wanneer je direct na het eten grondig de tanden poetst, bestaat de kans dat het glazuur van de tanden wordt aangetast. Poets de tanden dus voor het ontbijt, of wacht nog even met poetsen na het eten, zodat het speeksel genoeg tijd heeft om de meeste voedselresten weg te spoelen.

#2 Speeksel beschermt het gebit

Een mens produceert ruim 25.000 liter speeksel in zijn leven. Dat is ongeveer een liter per dag! Speeksel zorgt voor een goede gezondheid van het gebit. Het neutraliseert zuren, reinigt ons gebit en het zorgt voor vermindering van een slechte adem.

#3 Tandenpoetsen voor het slapen werkt het best

Wanneer je voor het slapen gaan de tanden van je kind poetst, schrob je alle voedselresten van die dag weg. Belangrijk, omdat we tijdens onze slaap minder speeksel produceren, waardoor onze tanden minder goed zijn beschermd. Hierdoor kunnen bacteriën hun gang gaan en het gebit beschadigen. Voor het slapen gaan nog even poetsen dus.

#4 Een vast poetsrondje helpt

Vanaf een jaar of twee kun je je peuter spelenderwijs stimuleren zelf tandjes te poetsen. Maar echt goed zal dat natuurlijk nog niet gaan. Poets daarom altijd goed na. Vanaf 10 jaar kunnen de meeste kinderen zelfstandig poetsen. Maar blijf er op letten dat ze dat ook echt 2 keer per dag 2 minuten goed doen met een fluoridetandpasta. Ook als ze elektrisch poetsen. Dit handige poetsrondje kan daarbij helpen: eerst de binnenkant, dan de buitenkant en dan de kauwvlakken. Zo vergeten ze geen plekje.

 


#5 Met een rietje drinken is goed voor de tanden

Sommige dranken zoals thee kunnen vlekken op de tanden veroorzaken. Ook donkere sauzen, zoals soja, kunnen vlekken achterlaten. Vruchtensapjes en energydrank kunnen het glazuur weer beschadigen, waardoor de tanden verkleuren. Door met een rietje te drinken, voorkom je deze problemen, omdat het koolzuur dan niet vrijkomt op de tanden.

#6 Witte tanden zijn vaak minder sterk dan gele tanden

Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die het gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor de tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van ons lichaam. Het mineraal apatiet bevat kalk wat voor zo’n 95% het glazuur vormt. Daarom kunnen tanden ook duizenden jaren worden bewaard. De kleur van de tanden wordt deels ook bepaald door het tandbeen: hoe dikker het tandbeen, des te geler de tanden. Frisdrank en bepaalde voeding laten staan kán dus zorgen dat de tanden minder geel worden, maar uiteindelijk zit het ook gewoon in de genen.

#7 De meeste mondzorg voor kinderen tot 18 jaar is gratis

De meeste tandartsbehandelingen voor kinderen worden vergoed uit hun basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de (twee)jaarlijkse controle, schoonmaken van het gebit en het plaatsen van vullingen. Hiervoor geldt geen eigen risico. Voor deze tandartsbehandelingen hoeft u dus niets te betalen. Kijk voor meer informatie op onze website. Bent u verzekerd bij PNOzorg? Klik dan hier.