02 oktober 2018 | Fysiek gezond | Interview | 5 min. leestijd
Een piep, ruis of het geluid van ruziende mensen. En dat altijd. Bij tinnitus hoor je continu een geluid terwijl het er niet is. Dat kan een zware geestelijke belasting zijn. Maar dat je er ook goed mee kan leven, bewijst Roy (23).
Roy ontdekte in 2015 dat hij tinnitus heeft. ‘Ik lag te slapen op de bank. Toen ik wakker werd, hoorde ik een hoge piep op de achtergrond. Tinnitus was de week ervoor nog in het nieuws. Ik had mezelf er toen op getest en hoorde niks. Maar nu was het overduidelijk. De piep is nooit meer weggegaan. Het is voor mij nog steeds een raadsel hoe het is gekomen. Ik ben anderhalve week ervoor wel naar een feest geweest waar de muziek erg hard stond, maar vlak erna hoorde ik nog prima. Ik heb me laten onderzoeken en daaruit bleek dat ik geen gehoorschade heb. Artsen vermoedden dat het door een verstopping in mijn buis van Eustachius (red. Een nauwe buisvormige verbinding tussen het bovenste gedeelte van de keelholte en het middenoor) komt.’

Als Roy ‘s avonds in zijn bed ligt, dan hoort hij geluid het duidelijkst. Roy: ‘Het geluid is constant aanwezig, maar inmiddels heb ik er overdag geen last meer van. Het belemmert mij niet meer in het dagelijks leven.’ Maar er was een periode dat dit anders was. Hij vertelt: ‘In het begin maakte het geluid me gek. Ik hoorde het continu en dat gaf stress. Door de stress werd het geluid erger, het was een vicieuze cirkel.’ Roy was er zo klaar mee, dat hij naar een oplossing zocht en die heeft hij gelukkig gevonden.

Meditatie

‘Het geluid zal nooit weggaan; ik heb nooit complete stilte in mijn hoofd. Maar door meditatie heb ik geleerd om het te accepteren. Dat was de eerste stap. Daarnaast heb ik de focus weten te verleggen. Dat hielp enorm.’ Roy vond binnen een Facebook-groep lotgenoten en deelde met hen zijn verhaal. ‘Door mijn ervaring te delen, kon ik andere mensen met tinnitus helpen.’ Roy is zich dankzij deze aandoening een stuk bewuster geworden van het belang om verstandig om te gaan met je gehoor.

Als tip wilt hij dan ook meegeven: ‘Draag altijd oordopjes als je uitgaat. Het hoeven echt niet van die lelijke fel gekleurde doppen te zijn, want je hebt ook doorzichtige die je bijna niet ziet en waarmee je nog goed kunt horen. En ga niet direct naast een geluidsinstallatie staan. Tinnitus komt niet per se altijd door gehoorschade, maar als je de kans erop kunt verkleinen… doen!’

Geen behandeling mogelijk

Iemand die alles van tinnitus afweet is Dr. R.M. Metselaar, KNO-arts bij het Erasmus MC in Rotterdam. Wij vroegen hem wat het precies is en of je het kunt voorkomen. ‘Tinnitus ontstaat in de hersenen, maar de oorzaak is niet bekend. Er is helaas nog geen behandeling mogelijk, daarom wordt er nu veel onderzoek naar gedaan,’ vertelt Metselaar. Heb je eenmaal een piep, ruis, het geluid van ruziënde mensen of schreeuwende kinderen in je hoofd, dan moeten patiënten daar in veel gevallen mee leren leven.

Metselaar: ‘Patiënten komen binnen bij hun KNO-arts met het idee dat ze iets lichamelijks mankeren. Ze denken bijvoorbeeld aan gehoorschade of een hersentumor. Maar in de meeste gevallen is er iets mis met de psyche, waardoor het geluid te horen is. Stress, vermoeidheid, niet goed in je vel zitten, maar ook een schrikreactie kan de trigger zijn. Die boodschap kan voor patiënten een shock zijn. Het is dan ook belangrijk dat artsen voldoende uitleg over tinnitus geven en hen geruststellen.’ Op de vraag of tinnitus ook tijdelijk kan zijn, antwoordt Metselaar: ‘Bij normaal gehoor kan het geluid vanzelf weer weggaan, maar bij gehoorverlies is het vaak permanent. Wel kan de hinder na verloop van tijd weer zodanig afnemen dat er goed mee te leven is. Soms kan een hoortoestel of gehoorverbeterende operatie verbetering geven.

Heb je tinnitus? Dan kan een neuropsycholoog helpen bij de acceptatie van en het leren omgaan met deze aandoening. Hij helpt bij stressreductie en leert je om de focus te verleggen, waardoor er, net als in het geval van Roy, goed mee te leven valt.