22 september 2020 | Levensstijl | Tips | 3 min. leestijd
De roep om een betere werk-privébalans klinkt steeds harder. In een maatschappij die getekend wordt door volgepropte agenda's is flexibiliteit het toverwoord en daar hoort een vierdaagse werkweek bij, zo lijkt het. Steeds meer werkgevers staan open voor deze ontwikkeling. We zetten de voordelen op een rij.

Voordeel #1: Hogere productiviteit

Hoewel dit niet door elk onderzoek wordt gestaafd en het per bedrijfssector kan verschillen, geldt dikwijls dat mensen hun tijd efficiënter gaan indelen en weinig noodzakelijke meetings schrappen als hun werkweek van vijf naar vier dagen gaat. Een hogere productiviteit dus: er zijn steeds meer voorbeelden die dit laten zien. Neem dit uitgebreide onderzoek tijdens de implementatie van de 32-urige werkweek door de Nieuw-Zeelandse vermogensbeheerder Perpetual Guardian. Zij zagen de productiviteit per werknemer toenemen. Na twee maanden gaf 78% van het personeel aan een gezonde balans te hebben tussen werk en privé. Een verhoging van 24%, in vergelijking met een werkweek van vijf dagen. Ook een Japanse dochteronderneming van Microsoft experimenteerde met de vierdaagse werkweek, waarbij de productiviteit met 40% steeg.

Voordeel #2: Gezondere medewerkers

Met name ouders hebben baat bij een vierdaagse werkweek. Geef ze een dag per week vrij en er ontstaat lucht. Dit leidt tot werknemers die beter in hun vel zitten. Zo ook bij medewerkers van Perpetual Garden: stress verminderde met 7% en het algemeen welzijn steeg met 5%. Ook in Nederland staan werkgevers er steeds meer voor open. Gillian Robles van communicatiebureau Loyals startte in februari een proef met de vierdaagse werkweek. Hoewel het coronavirus alles op zijn kop zette, blijft het achterliggende idee volgens haar gelden. ‘Bij ons werken veel jonge ouders. Zij hebben een hectisch leven, dat slurpt energie. We zien dat mensen er soms doorheen zitten en zijn ervan overtuigd dat als je ze één dag vrij geeft om bij te tanken, ze de overige vier dagen blijer, energieker en productiever zijn. Nu in coronatijd kijken we hoe we voor hen het thuiswerken kunnen optimaliseren, voor een nog betere werk-privébalans.’

Voordeel #3: Ruimte voor initiatief en ideeën

Proactiviteit, ideeën en eigen inbreng: welke werkgever ziet dat niet graag gebeuren? Maar voor goede ideeën is ruimte nodig in het hoofd van medewerkers. De beste ideeën komen immers tijdens een wandeling of mijmerend in een luie stoel. Maar dan moet die tijd er wel zijn. Een dag meer ruimte is goed voor de ideeënstroom. Ook op dit gebied liet het onderzoek van Perpetual Garden goede resultaten zien. Onderzoekers namen een stijging in aandacht en creativiteit waar onder het personeel. Wie dat kan beamen is Sarah (32), werkzaam bij een mediabureau en moeder van een peuter. ‘Mijn werkgever heeft de vierdaagse werkweek nog niet bedrijfsbreed getest, maar ik heb die afspraak zelf wel met hem gemaakt. Door vier dagen te werken heb ik een betere werk-privébalans en meer ruimte in mijn hoofd. Vaak ga ik op mijn vrije dag ergens koffie drinken en doe ik huishoudelijke taken. Door die vrije tijd ben ik gedurende de week scherper en creatiever. Een win-winsituatie dus, voor m’n werkgever en mijzelf.’

Voordeel #4: Minder afwezig onder werktijd

Afspraken met de loodgieter, tandarts of gesprekken met life coach kunnen werknemers gemakkelijker inplannen op dagen dat ze niet aan het werk zijn. Hierdoor daalt ook het verzuim tijdens werktijd. Prettig voor de werkgever maar zeker ook voor de werknemer, die zich niet opgejaagd hoeft te voelen om snel weer aan het werk te gaan. ‘Als ik naar de tandarts moet, dan plan ik dat altijd op mijn vrije donderdag. Voorheen voelde ik me wel eens opgelaten als ik dit in de “baas z’n tijd” moest doen. Nu kan ik dit gerust plannen, zonder dat mijn werkgever daar hinder van ondervindt. Ik hoop dat de vierdaagse werkweek ooit de standaard wordt. Daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij,’ besluit Sarah.