Alle artikelen

Lang de accu opladen is voor iedereen goed

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Interview
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 3 maart 2022

Je mentale gezondheid is een kostbaar goed. Het is daarom belangrijk een goede werk- en privébalans te vinden. Die balans is voor veel mensen de afgelopen jaren scheef gegroeid, onder andere door de coronapandemie en het vele thuiswerken. Hoe komt de weegschaal weer in een goed evenwicht? Ivo van Dijk, lid van de raad van bestuur van ONVZ, neemt een sabbatical om zijn balans te herstellen. ‘Er even tussenuit geeft heel veel energie, nieuwe creativiteit en ideeën.’

Een sabbatical is een manier om een tijd – meestal een paar maanden – vrij te zijn van werk. Het is een vorm van betaald of onbetaald verlof en is bedoeld om tot rust en tot jezelf te komen. Het woord ‘sabbatical’ is overgewaaid uit de Verenigde Staten en is afgeleid van het Bijbelse sabbatjaar. Sabbat betekent letterlijk rust. Een sabbatical is naar eigen wens in te vullen. Veel mensen doen dat bijvoorbeeld met een avontuurlijke vakantie, net als Ivo.

Tegenslag

Ivo zit al sinds de jaren ‘90 in het zorgverzekeringsvak. Sinds 2015 is hij lid van de raad van bestuur van ONVZ. De werkdruk is hoog en er rust veel op zijn schouders. Toch is dat niet de hoofdreden dat hij een sabbatical neemt. ‘In de afgelopen jaren heb ik in mijn privéleven het een en ander meegemaakt en eigenlijk niet de tijd genomen om dat te verwerken. Dat heeft heel veel impact gehad op mijn energieniveau. Daarbij is mijn werk bij ONVZ ontzettend leuk, maar ook intensief. Pas toen iemand mij vroeg hoe ik ondanks deze tegenslagen mijn accu nog kon opladen, en of ik niet even wat rust moest nemen, kwam ik op het idee van een sabbatical.’ Na een jaar plannen, wikken en wegen is het zover: Ivo gaat samen met zijn partner drie maanden backpacken door Zuid-Amerika. ‘We hebben een enkele reis geboekt omdat we niet perse op een bepaalde plek willen uitkomen. We beginnen in het diepe zuiden van Patagonië in Chili en zoeken langzaam maar zeker de warmte op. En waar dat ons precies brengt weten we nog niet.’

Opladen

Voor Ivo is het een bewuste keuze om te gaan backpacken. ‘Mijn partner en ik zijn reisliefhebbers, dus kwam al snel het idee om er met de rugzak op uit te gaan. Wat ook meespeelt is de thuiswerksituatie die nu al twee jaar duurt. Ik zit dagelijks in Teams achter mijn laptop, dat zorgt voor veel structuur. Het leuke van backpacken zonder vast plan is dat er geen structuur is.’ Ivo heeft als doel zo min mogelijk online te zijn, dus ook de laptop blijft thuis. Alleen de e-reader en een telefoon voor foto’s en de essentiële bereikbaarheid gaan mee.

Zo min mogelijk online zijn is niet het enige doel van zijn sabbatical, legt Ivo uit: ‘Het is vooral bedoeld om een aantal vervelende situaties mentaal af te kunnen sluiten. Om drie maanden zoveel mogelijk te ontspannen, zodat ik weer vol energie en enthousiasme terugkom en door kan met het leven dat ik leid, zowel op het werk als thuis.’ Want mentale gezondheid is enorm belangrijk, meent Ivo. ‘Voor mij is mentale gezondheid dat je met blijdschap en energie aan de dag begint en met blijdschap en energie de dag afsluit. Natuurlijk, moe worden of zijn hoort daarbij en dat is niet erg, zolang je maar goed herstelt. Daarnaast gaat het niet alleen om energie hebben. Ook over energie krijgen van dingen die je doet of van plan bent om te doen. Dat geldt voor alles in het leven, en zeker in je werk.’

Voordeel voor werknemer en werkgever

Ivo raadt iedereen een sabbatical aan. Het is voor hem al de tweede keer. ‘Denk na over hoe je langdurig je energie in balans houdt. Zodat je op een goede manier kunt blijven werken, ook als je ouder wordt. Er even tussenuit zijn, geeft heel veel energie en nieuwe creativiteit en ideeën.’ Werkgevers zouden die ruimte aan hun medewerkers moeten geven, vindt Ivo. ‘Werkgevers moeten zich realiseren dat er veel druk ligt op schouders van hun werknemers, door een combinatie van zaken in de privé- en werksfeer. Dat heeft te maken met nieuwe werksituaties, een continu veranderende samenleving en het krijgen van kinderen, verlies of ziekte van familieleden en andere zaken. Veel mensen kunnen dit combineren met werk, maar soms lukt het even niet meer. Dan kan het heel verstandig zijn om een soort time-out te nemen om die accu op te laden. Werkgevers hebben er belang bij dat hun medewerkers langdurig met een goed energieniveau inzetbaar zijn, dit kan daarbij helpen’, sluit Ivo af.

Whitepaper Succes met je stress! Een hersenles

Hard werken is niet ongezond. En een beetje stress ook niet. Maar wanneer je last hebt van chronische negatieve stress, en geen tijd neemt of kunt nemen om op te laden, dan ligt verzuim op de loer. Wat zijn de gevolgen van (chronische) stress? En belangrijker nog: hoe kun je het voorkomen?

Tijdens het online symposium ‘Succes met je stress!’, gehouden op 2 december 2021, deelden een aantal deskundigen (Prof. Dr. Annet de Lange, Alexander Stolze, Jan Willem Landré, Ewold de Maar en Irmi Kleintunte) hun kennis en ervaring rondom dit onderwerp. In deze whitepaper zetten we alle hersenlessen voor je op een rij.