Alle artikelen

Een tegen eenzaamheid

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 5 oktober 2020

We zitten er middenin: de Week tegen Eenzaamheid. Tijdens deze week staat ontmoeting en verbinding centraal. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen. Júíst tijdens de coronacrisis.

Een op de drie mensen is weleens eenzaam. Inderdaad, dat is best veel. En ondanks dat eenzaamheid zoveel voorkomt, praten we er nog heel weinig over. Mensen die zich eenzaam voelen, ervaren vaak een gevoel van leegte, verdriet, angst en zinloosheid. Soms slapen ze slecht en hebben ze weinig eetlust. Of ze zijn sociaal onhandig of verlegen. En wat vaak vergeten wordt: eenzaamheid heeft ook effect op je lichamelijke gezondheid. Het kan klachten tot gevolg hebben zoals vermoeidheid, hoofdpijn en benauwdheid. Herken jij deze signalen? Dan kan eenzaamheid weleens de oorzaak zijn.

Een tegen eenzaamheid

Ouderen extra kwetsbaar

Ouderen zijn een risicogroep voor besmetting met het coronavirus en zitten nu vaak geïsoleerd thuis. Hierdoor kunnen zij zich snel eenzaam voelen. Eenzaamheid komt sowieso al vaak voor onder ouderen en hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans op eenzaamheid. De nieuwe maatregelen tegen het coronavirus zorgen ervoor dat contact met anderen weer wat moeilijker is. Dit kan een serieus probleem worden voor ouderen, want vaak zijn zij al kwetsbaar. Bijvoorbeeld doordat hun partner al is overleden of kinderen ver weg wonen. Valt er dan nu ook nog een belangrijke sociale bezigheid weg? Denk aan een wekelijks spelletje kaarten, boodschappen doen in de supermarkt of de huishoudelijke hulp die niet meer langskomt vanwege het gevaar op besmetting? Dan ligt eenzaamheid al snel op de loer.

Jongeren en alleenstaanden

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komt eenzaamheid niet alleen bij ouderen voor. Het speelt bij mensen van alle leeftijden. Jongeren voelen zich bijvoorbeeld eenzaam omdat zij het lastig vinden om contacten te maken en onderhouden, ze weinig sociale steun krijgen, of omdat ze kampen met een negatief zelfbeeld. Voor deze groep mensen, maar ook voor heel veel andere jongeren en alleenstaanden is het vanwege het sociale isolement een moeilijke tijd. Zeker nu ook sociale bezigheden als bijvoorbeeld naar school of naar kantoor gaan er niet (altijd) inzitten.

Samen (online) tegen eenzaamheid

Gelukkig kan iedereen, ook in deze tijd, iets tegen eenzaamheid doen. Spreek iemand bijvoorbeeld eens aan en vraag hoe het met diegene gaat. Daarmee bereik je al heel veel. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Of doe samen een klusje in huis en maak daarbij een praatje. En is fysiek bij iemand langsgaan niet mogelijk, dan zijn er online ook genoeg mogelijkheden om contact te hebben met anderen. Met WhatsApp zijn familie en vrienden dichterbij dan ooit. Ga eens videobellen en doe virtueel een drankje met elkaar, of eet ‘samen’. Speel online een spelletje of kijk samen tv met de telefoon aan je oor. Zo gaan we samen eenzaamheid tegen.

Wil je meer lezen? De website van Een tegen eenzaamheid geeft tips over wat jij kunt doen om eenzaamheid tegen te gaan.