• Eersteklas Zorgverzekering
  • Snel geholpen door ZorgConsulent
  • Klantwaardering 8,2

ONVZ vergoedt kunstmatige inseminatie voor lesbische en alleengaande vrouwen

14-03-2019 - Kunstmatige inseminatie wordt door ONVZ in ieder geval tot 1 januari 2020 vergoed voor lesbische en alleengaande vrouwen met een kinderwens. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag bekend. Hiermee komt er een tijdelijke oplossing voor de discussie die begin dit jaar ontstond.

Discussie

Begin januari ontstond een discussie over de vraag of zorgverzekeraars kunstmatige inseminatie voor alleengaande en lesbische vrouwen moeten vergoeden. Het Zorginstituut en minister Bruins, van Medische Zorg en Sport, maakten daarop bekend dat de behandelingen alleen vanuit de basisverzekering vergoed mogen worden als er sprake is van medische noodzaak. Dit houdt in dat alleen vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid de behandeling vergoed krijgen. Bij lesbische stellen en alleengaande vrouwen met een kinderwens is dit niet altijd het geval.

Er kwam veel kritiek op deze uitspraak. Een petitie om kunstmatige inseminatie te blijven vergoeden, werd meer dan 90.000 keer getekend en er zijn Kamervragen gesteld aan minister Bruins. In reactie daarop maakte de minister woensdag bekend dat kunstmatige inseminatie voor alleengaande en lesbische vrouwen dankzij een overgangsregeling in ieder geval tot 1 januari 2020 wordt vergoed.

Toekomst

Het ministerie van Volksgezondheid geeft met deze beslissing zekerheid tot 2020. In hoeverre de ontstane discussie van invloed is op de toekomstige vergoeding van vruchtbaarheidsbehandelingen zonder medische noodzaak is nu nog onduidelijk. Minister Bruins zal hier rond de zomer meer duidelijkheid over geven.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.