• Eersteklas Zorgverzekering
  • Snel geholpen door ZorgConsulent
  • Klantwaardering 8,2

ONVZ test leefstijl als medicijn tegen diabetes

27-03-2019 - Twintig verzekerden van ONVZ, waarvan de helft uit Volendam komt en de rest uit andere gemeenten, gaan dit voorjaar de strijd aan met diabetes type 2. Binnen een half jaar willen ze geen of in ieder geval minder diabetesmedicatie gebruiken. De deelnemers aan dit programma gaan anders eten en bewegen en worden intensief begeleid door een coach, diëtist, kok en verpleegkundige.

Keer Diabetes2 Om Volendam is een initiatief van Voeding Leeft en wordt ondersteund door zorgverzekeraar ONVZ. Met het leefstijlprogramma krijgen patiënten meer grip op hun eigen gezondheid: ze zijn na afloop niet meer, of minder, afhankelijk van medicatie. Door diabetespatiënten een half jaar te begeleiden met een gecombineerd leefstijlprogramma, gericht op voeding, beweging, ontspanning en slaap, kan de medicatie sterk worden afgebouwd en in een kwart van de gevallen zelfs worden gestopt. Hierbij worden patiënten begeleid door speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundigen, coaches, diëtisten en koks. Deze worden weer bijgestaan door een huisarts, een medisch-fysioloog en een internist.

Na dit half jaar kunnen deelnemers aan Keer Diabetes2 Om nog anderhalf jaar een beroep doen op een terugvalpreventieprogramma. Hierbij kunnen zij onder meer contact opnemen met specialisten van Keer Diabetes2 Om en ondergaan zij nog verschillende metingen.

Wat is diabetes type 2?

Meer dan een miljoen mensen in Nederland lijden aan diabetes type 2, een aandoening waarbij het lichaam niet goed meer op insuline reageert en waardoor te veel suiker in het bloed blijft zitten. De gevolgen hiervan voor de gezondheid kunnen fors zijn: mensen met diabetes type 2 hebben meer kans op hart- en vaatziekten, maar ook nierziekten, diabetische voetafwijkingen en slechtziendheid komen bij hen relatief vaak voor.

Niet afhankelijk

ONVZ is groot voorstander van behandelingen die aandoeningen en complicaties niet alleen verhelpen, maar ook voorkomen. Daarom investeert ONVZ bewust in het programma Keer Diabetes2 Om. “We zijn erg optimistisch over de resultaten van het leefstijlprogramma”, zegt Jean-Paul van Haarlem, bestuursvoorzitter van ONVZ. "Enerzijds omdat het voor patiënten veel prettiger is om niet afhankelijk te zijn van medicijnen. Anderzijds omdat tijdig omkeren van diabetes vervelende ziektes en aandoeningen kan helpen voorkomen. Geschikte voeding, voldoende bewegen, regelmatig ontspannen en een prettig sociaal leven spelen daarbij een belangrijke rol."

Meest geschikte methode

Met Keer Diabetes2 Om Volendam wil ONVZ testen of Keer Diabetes2 Om de meest geschikte methode is om diabetes type 2 te behandelen. De uitkomst hiervan zal bepalen of ONVZ de samenwerking met Keer Diabetes2 Om zal voortzetten of uitbreiden.

Over ONVZ

ONVZ heeft geen winstoogmerk en daarmee staat het belang van de verzekerden voorop. Als verzekeraar helpen en inspireren wij onze leden bij een goed en een gezond leven. Uiteraard is ONVZ er voor wie ziek is en zorg nodig heeft, maar ook voor wie gezond is en dat wil blijven. Hoogwaardige service en dienstverlening zijn hierbij essentieel: ONVZ biedt vrije zorgkeuze, zodat verzekerden de beste zorg krijgen, met de beste specialist die bij iemands zorgvraag past. Uit onafhankelijk onderzoek van GfK blijkt dat dat ONVZ jaar in jaar uit hoog scoort op klanttevredenheid en op vertrouwen dat verzekerden in ons hebben. Meer informatie staat op de website van ONVZ.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.