• Eersteklas Zorgverzekering
  • Snel geholpen door ZorgConsulent
  • Klantwaardering 8,2

Zorgverzekeraars ontstemd over lokkertjes zorgaanbieders

28-11-2018 - Zorgverzekeraars zijn ontstemd over zorgverleners die patiënten cadeautjes bieden als ze bij hen komen voor zorg. Zo biedt verslavingszorgverlener SGGZ een gratis iPhone aan. ONVZ reageerde in RTL Nieuws. "Zorggeld wordt gebruikt om kortingen te geven voor zorgverleners. Dit is eigenlijk uit den boze."

De laatste jaren worden zorgverzekeraars zoals ONVZ geconfronteerd met zorgaanbieders die patiënten cadeaus of geld aanbieden als ze zich bij hen laten behandelen en zich verzekeren bij een bepaalde zorgverzekeraar.

Zo werd ONVZ, dat een organisatie is zonder winstoogmerk, geconfronteerd met een bedrijf dat wijkverpleging levert en haar patiënten naar verzekeringen van ONVZ doorverwees. In ruil daarvoor kregen die patiënten maandelijks ruim € 53 korting op hun verzekering. ONVZ wist hier niets van, tot een verzekerde dit vertelde.

Een ander voorbeeld was een verslavingszorgverlener die nieuwe patiënten probeerde te lokken door hen een gratis iPhone XR te beloven als zij zich bij een naturaverzekering van VGZ zouden verzekeren. Zowel de politiek als de zorgverzekeraars zijn hier ontstemd over.

De constructie werkt als volgt. Artsen en andere zorgaanbieders kunnen voor verzekerden met zogenoemde restitutieverzekeringen meer declareren dan voor verzekerden met een naturaverzekering. Als zorgaanbieders geen contract hebben met een verzekeraar, kunnen ze, in theorie, bijna onbeperkt blijven declareren voor die verzekerden.

Verzekerden betalen voor zo'n restitutieverzekering weliswaar een wat hogere premie, maar krijgen daar vrije artsenkeuze voor terug. Door verzekerden warm te maken met kortingen of andere aanbiedingen, proberen de zorgverleners hun patiënten een extra zetje te geven om over te stappen naar zo'n verzekering.

Op deze manier kunnen deze zorgaanbieders meer zorgkosten declareren en dus meer verdienen. Maar uiteindelijk worden de cadeaus, en de hogere declaraties, betaald met het premiegeld van alle Nederlanders. "Dat zouden we niet moeten willen", stelt Friso de Jong van ONVZ. "Zorggeld wordt gebruikt om kortingen te geven voor zorgverleners. Cadeaus of kortingen geven is eigenlijk uit den boze."

Of deze aanbiedingen zijn toegestaan, is onduidelijk. Geconfronteerd met de actie van de aangeboden korting door de wijkverplegingsorganisatie, deed ONVZ vorig jaar een melding bij de Nederlandse Zorgautoriteit.

Als meer zorgaanbieders gaan stunten met cadeaus, komt de het hele systeem onder druk, denkt De Jong. "Wij kunnen dan niet anders dan de premie voor restitutieverzekeringen verder verhogen. Als dat doorgaat, kan dat er uiteindelijk voor zorgen dat deze verzekering te duur wordt en de hele vrije artsenkeuze onder druk komt te staan."

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.