• Eersteklas Zorgverzekering
  • Snel geholpen door ZorgConsulent
  • Klantwaardering 8,2

Ouderen zowel fysiek als sociaal krachtiger door integrale preventieaanpak

29-03-2019 - 65-plussers ervaren een betere kwaliteit van leven door het volgen van het TOM-programma (Thuis Onbezorgd Mobiel), een aanpak met aandacht voor valpreventie door een gericht beweegprogramma, voedingsvoorlichting en sociale steun. Dit programma is opgezet door VeiligheidNL, Nutricia, Philips en zorgverzekeraar ONVZ en in samenwerking met lokale partners in 5 verschillende regio’s uitgevoerd en onderzocht onder 145 deelnemende ouderen. Resultaat van het programma is dat de kracht en balans van de ouderen verbeterd is en het aantal mensen dat is gevallen afgenomen is. Tevens geven de ouderen zelf aan dat hun gezondheid is verbeterd en ze beter in hun vel zitten. Uit onderzoek blijkt dat de integrale en lokale aanpak van TOM dus werkt!

Verbeterde mobiliteit

De deelnemers zijn vooruit gegaan op kracht (86% verbetering), lenigheid (67%), mobiliteit (80%) en balans (28%). Dit draagt bij aan een verbetering van het dagelijks functioneren van de ouderen. De bewegingsmonitor die de deelnemers hebben gedragen tijdens het TOM-programma ondersteunt deze resultaten.

Minder ouderen gevallen

Door deelname aan het TOM-programma is de angst om te vallen en het aantal deelnemers dat gevallen is, ook afgenomen. 42% van de deelnemers is gevallen in de maanden voorafgaand aan TOM. Dit neemt tijdens TOM af tot 24% en blijft stabiel in de 6 maanden na het programma op 23%.

Kwaliteit van leven verbeterd

Deelnemers ervaren een betere kwaliteit van leven na het volgen van het TOM-programma. Zij ervaren dat hun gezondheid is verbeterd en zij zitten beter in hun vel.

Integrale en lokale aanpak belangrijk

Uit een prognose van VeiligheidNL voor 2030 blijkt dat het aantal bezoeken aan de Spoedeisende Hulp (SEH) na een valongeval bij 65-plussers met 41% toeneemt. Dit is een hoge toename terwijl in veel gevallen een val voorkomen kan worden zodat men langer thuis kan blijven wonen. Er zijn veel factoren van invloed op een val (zoals inactieve leefstijl of voeding), maar een val heeft tegelijk ook veel gevolgen op mobiliteit, eenzaamheid en angst voor bewegen. Daarom hebben landelijke partijen in 2016 hun krachten gebundeld voor het programma TOM en dit programma samen met lokale partners opzet en uitgevoerd. TOM is bedoeld voor thuiswonende 65-plussers met een verhoogd valrisico en mogelijk risico op ondervoeding.

En nu verder met TOM

Naast de effecten van het programma is veel geleerd over hoe je zo’n programma zowel integraal als lokaal vormgeeft. Drie belangrijke geleerde lessen zijn:

  • Zorg voor persoonlijke en lokale begeleiding van de deelnemers.
  • Werk bij de werving van de deelnemers samen met professionals uit verschillende domeinen vanuit zorg, welzijn en lokale ouderenbonden of -verenigingen.
  • Neem zowel persoonlijk voedingsadvies door een diëtist als voorlichting over gezonde voeding op in het programma.

Voor professionals of lokale netwerken die zelf aan de slag willen met TOM zijn de belangrijkste elementen en inspiratie voor het laten slagen van het programma gebundeld in de Showcase die nu beschikbaar is. 

Succes van TOM krijgt vervolg

TOM krijgt sowieso vervolg in onder andere Best en Houten (regio’s waar het programma eerder is uitgevoerd). In Rotterdam gaat TOM op 29 maart van start met maar liefst 80 deelnemers. Hier worden de geleerde lessen ingezet en wordt een verdieping op het thema voeding gemaakt in het programma samen met de gemeente Rotterdam, Publab en Purpose.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.