Wat betekent een reisadvies voor de dekking van uw zorgverzekering?

13-08-2020 - Op veel plekken in Europa zien we dat het coronavirus weer opflakkert. Het reisadvies voor regio’s en zelfs hele landen kan daarom van geel weer op oranje of zelfs rood springen. Wat betekent dit voor uw zorgverzekering?

Als het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor een gebied op oranje of rood staat, betekent dit dat alle vakanties naar dat gebied worden afgeraden.

Is het reisadvies geel, dan zijn vakantiereizen mogelijk, maar wordt u aangeraden wel op risico’s te letten.

Het reisadvies is oranje (of rood) als een land of regio het coronavirus niet voldoende onder controle heeft, geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine oplegt bij aankomst. Welk land of welke regio in welke categorie valt, kunt u eenvoudig terugzien op nederlandwereldwijd.nl.

Maar wat betekenen die kleurcodes voor uw zorgverzekering?

Reisadvies groen of geel

Gaat u naar een gebied dat als veilig wordt gezien (reisadvies: groen of geel)? Dan kunt u gewoon gebruikmaken van vergoedingen uit de basisverzekering en uw aanvullende verzekeringen. Ook als het reisadvies verandert als u al op uw bestemming bent.

Raakt u tijdens uw reis zelf besmet met het coronavirus? Of één van uw reisgenoten? Dan vergoeden de aanvullende verzekeringen Wereldfit en Superfit soms de kosten van extra vervoer of verblijf. Dit kunt u lezen in de uitgebreide voorwaarden Wereldfit.

Reisadvies oranje of rood

Reist u naar een risicogebied (reisadvies: oranje of rood)? Dan krijgt u alleen vergoeding vanuit de basisverzekering.

Krijgt u coronaklachten, dan kunt u helaas geen gebruikmaken van de vergoedingen uit uw aanvullende verzekering. Er is in zo’n geval dus geen dekking vanuit Wereldfit of Superfit als het gaat om coronagerelateerde zorg.

Verandert het reisadvies pas naar oranje/rood terwijl u al op uw bestemming bent? Dan kunt u wel gebruik blijven maken van vergoedingen uit uw aanvullende verzekeringen. Het reisadvies op het moment van vertrek is dus leidend.

In het buitenland kunnen de zorgkosten soms veel hoger zijn dan in Nederland. De basisverzekering vergoedt maximaal het Nederlandse tarief. Kosten boven het Nederlandse tarief zijn voor uw eigen rekening. Maakt u gebruik van de European Health Insurance Card (EHIC)? Dan bepalen de regels van het land waar u de zorg krijgt de vergoeding.

Maakt u zorgkosten in een gebied met reisadvies oranje of rood, maar hebben die kosten niets met COVID-19 te maken? Bijvoorbeeld de behandeling voor een oorontsteking of na een ongeval? Dan is de dekking van de Wereldfit of Superfit wel geldig. Twijfelt u? Bel dan met de alarmcentrale Zorgassistance op +31 (0)88 668 97 67.

Let op: als er in het kader van niet-corona gerelateerde zorg wel een corona-test wordt afgenomen, dan vergoeden wij die test niet in een gebied waarvan het reisadvies oranje of rood is.

Maximaal 180 dagen

Maakt u gebruik van de vergoedingen uit de aanvullende verzekering Wereldfit of Superfit? Houd er dan rekening mee dat dit alleen geldt voor een verblijf tot maximaal 180 dagen in het buitenland.

Vanaf 15 juni 2020 zijn de reisadviezen voor een aantal landen versoepeld. Sindsdien vinden er regelmatig wijzigingen plaats in de reisadviezen. Houdt er rekening mee dat wij onverkort de maximale reisduur van 180 dagen hanteren. Ook als u door een verplichte quarantaine de 180 dagen overschrijdt. De situatie rond het coronavirus kan namelijk elk moment veranderen. Bij een nieuwe uitbraak kunnen landen strenge maatregelen nemen, zoals afsluiten van gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Het is uw eigen verantwoordelijkheid of u dit risico wilt nemen.

Alarmcentrale

Heeft u onverwacht zorg of hulp nodig in het buitenland? Neemt u dan contact op met onze alarmcentrale Zorgassistence.

Alles over het coronavirus

Meer nieuws rondom corona lezen? Bekijk onze algemene nieuwspagina Alles over het coronavirus.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.