Wat betekent een reisadvies voor de dekking van uw zorgverzekering?

8-6-2020 - Langzaamaan ontwaken wij uit onze coronasluimer en kunnen we, met de zomervakantie voor de deur, voorzichtig weer gaan denken aan het maken van reizen naar het buitenland. Maar er gelden nog wel de nodige beperkingen. Wat betekent dit voor uw zorgverzekering?

Tot 15 juni staat het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor alle landen nog op oranje. Dat betekent, dat alle vakanties naar het buitenland worden afgeraden.

Vanaf 15 juni is het weer mogelijk op vakantie te gaan naar veel landen binnen de EU/Schengenzone en naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het reisadvies voor deze landen en gebieden wordt dan aangepast naar geel (vakantiereizen zijn mogelijk, maar let op risico’s).

Het reisadvies blijft oranje als een land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft, nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine oplegt bij aankomst.Welk land in welke categorie valt, kunt u eenvoudig terugzien op nederlandwereldwijd.nl.

Maar wat betekenen die kleurcodes voor uw zorgverzekering?

Reisadvies groen of geel

Gaat u naar een gebied dat als veilig wordt gezien (reisadvies: groen of geel)? Dan kunt u gewoon gebruikmaken van vergoedingen uit de basisverzekering en uw aanvullende verzekeringen. Ook als het reisadvies verandert als u al op uw bestemming bent.

Raakt u tijdens uw reis zelf besmet met het coronavirus? Of één van uw reisgenoten? Dan vergoeden de aanvullende verzekeringen Wereldfit en Superfit soms de kosten van extra vervoer of verblijf. Dit kunt u lezen in de uitgebreide voorwaarden Wereldfit.

Reisadvies oranje of rood

Reist u naar een risicogebied (reisadvies: oranje of rood)? Dan krijgt u alleen vergoeding vanuit de basisverzekering.

Krijgt u coronaklachten, dan kunt u helaas geen gebruikmaken van de vergoedingen uit uw aanvullende verzekering. Ook Wereldfit en Superfit niet. Verandert het reisadvies naar oranje/rood terwijl u al op uw bestemming bent? Dan kunt u ook gebruikmaken van vergoedingen uit uw aanvullende verzekeringen.

In het buitenland kunnen de zorgkosten soms veel hoger zijn dan in Nederland. De basisverzekering vergoedt maximaal het Nederlandse tarief. Kosten boven het Nederlandse tarief zijn voor uw eigen rekening. Maakt u gebruik van de European Health Insurance Card (EHIC)? Dan bepalen de regels van het land waar u de zorg krijgt de vergoeding.

Maximaal 180 dagen

Maakt u gebruik van de vergoedingen uit de aanvullende verzekering Wereldfit of Superfit? Houd er dan rekening mee dat dit alleen geldt voor een verblijf tot maximaal 180 dagen in het buitenland.

Momenteel geldt er voor de hele wereld minimaal code oranje. Per 15 juni 2020 wordt het reisadvies voor een aantal landen versoepeld. Reist u vanaf 15 juni naar het buitenland? Dan hanteren wij onverkort de maximale reisduur van 180 dagen. Ook als u door een verplichte quarantaine de 180 dagen overschrijdt. De situatie rond het coronavirus kan namelijk elk moment veranderen. Bij een nieuwe uitbraak kunnen landen strenge maatregelen nemen, zoals afsluiten van gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Het is uw eigen verantwoordelijkheid of u dit risico wilt nemen. 

Alarmcentrale

Heeft u onverwacht zorg of hulp nodig in het buitenland? Neemt u dan contact op met onze alarmcentrale Zorgassistence.

Alles over het coronavirus

Meer nieuws rondom corona lezen? Bekijk onze algemene nieuwspagina Alles over het coronavirus.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Vragen over corona? Bekijk pagina Alles over coronavirus

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.