ONVZ voert actief anti-rookbeleid

15-06-2018 - Roken en de kwalijke gevolgen hiervan zijn recentelijk veel in het nieuws geweest. Zo deed advocate Bénédicte Ficq namens verschillende longkankerpatiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. Toen het Openbaar Ministerie geen mogelijkheden zag voor een succesvolle vervolging, stapte zij in februari 2018 naar het gerechtshof in Den Haag.

Ook ONVZ voert een actief anti-rookbeleid. Zo belegt ONVZ vanaf het einde van 2015 niet meer in tabaksproducenten. Dat ging niet zonder slag of stoot. ONVZ maakt gebruik van drie beleggingsfondsen, waarvan twee expliciet niet in tabaksproducenten beleggen. ONVZ heeft deze fondsen hierom ook ooit (mede) uitgekozen. Eén fonds kon lange tijd echter niet uitsluiten dat het in tabaksproducenten belegde, wat voor ONVZ niet acceptabel was.

Daarom is ONVZ met dit fonds uitvoerig in gesprek gegaan, met als gevolg dat sinds september 2016 ook dit fonds tabak in de praktijk afzweert. Mochten zij in de toekomst hierop terugkomen, dan zal ONVZ zich uit dit fonds terugtrekken.

Afwezigheid rookruimten

Verder ontmoedigt ONVZ roken onder medewerkers, onder meer door de afwezigheid van rookruimten in het kantoorgebouw. Rokers kunnen alleen terecht in een speciaal aangewezen ruimte aan de rand van de aangrenzende parkeerplaats. Ook biedt ONVZ rokende medewerkers én hun nabije familieleden kosteloos een cursus stoppen met roken aan.

Stoppen met rokenprogramma

Ook verzekerden van ONVZ kunnen gebruikmaken van een cursus stoppen met roken. Daarbij kunnen zij, zonder dat dit ten koste gaat van hun eigen risico, bij onder meer hun huisarts terecht voor ondersteunende adviezen en een keer per kalenderjaar deelnemen aan een stoppen met rokenprogramma, inclusief de daarbij voorgeschreven nicotinevervangers en geneesmiddelen.

Verzekerden met de aanvullende verzekeringen Optifit, Topfit of Superfit, kunnen daarnaast gebruik maken van lasertherapie, een Allen Carr-training of van de training ‘De Opluchting’. Ook hiervoor geldt geen eigen risico of een eigen bijdrage.

De reden achter dit beleid is niet alleen dat roken slecht is voor de gezondheid, maar ook dat ONVZ van mening is dat het zijn van een zorgverzekeraar, met alle (mede-) verantwoordelijkheid voor een goede gezondheidszorg die daarbij hoort, en beleggen in tabaksfondsen niet samengaan.

ONVZ is sterk voor een overheidsbeleid dat verder gaat dan ontmoedigen en is daarom voorstander van een rookvrije generatie en -maatschappij.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.