De basisverzekering van ONVZ heet Vrije Keuze Basisverzekering. Hiermee heeft u optimale vrijheid bij het kiezen van een arts, ziekenhuis of zorgverlener. ONVZ heeft verder aanvullende verzekeringen. Ook met deze keuzevrijheid. Deze breiden de vergoedingen van de basisverzekering uit. Bijvoorbeeld met fysiotherapie, de tandarts vanaf 18 jaar of alternatieve zorg.
Over onze verzekeringen
1.
Met al onze verzekeringen heeft u recht op vergoeding van kosten van zorg en diensten. Dat noemen we restitutie. Wijkverpleging en ggz zijn verzekerd op basis van restitutie met gecontracteerde zorg. Dat betekent dat wij de zorg volledig vergoeden bij een gecontracteerde zorgverlener. Kiest u voor zorg bij een zorgverlener met wie we geen contract hebben? Dan geldt een maximale vergoeding. Omdat we de vergoeding bij niet-gecontracteerde wijkverpleging en ggz beperken, heet onze verzekering officieel een combinatieverzekering.
We spreken hierna kortweg van ‘verzekering’, en van ‘vergoeden van zorg’.
Onze verzekeringen zijn:
a. Vrije Keuze Basisverzekering
b. aanvullende verzekeringen:
- Vrije Keuze Startfit
- Vrije Keuze Benfit
- Vrije Keuze Optifit
- Vrije Keuze Topfit
- Vrije Keuze Superfit
- Wereldfit
- OntzorgPlus
- Zorgplan
c. aanvullende tandverzekeringen:
- Tandfit A
- Tandfit B
- Tandfit C
- Tandfit Preventief
2.
Op onze site www.onvz.nl staat:
- welke zorg en diensten verzekerd zijn
- wie die zorg mag geven
- welke voorwaarden verder gelden
De verzekeringen vergoeden zorg en diensten die medisch noodzakelijk zijn. Wat dat is, staat in algemene regel 24.
Wie de verzekering afsluit. Wie verzekerd is. En wie het bewijs van de verzekering krijgt
3.
Iedereen die volgens de Zorgverzekeringswet (Zvw) een basisverzekering moet hebben, kan een basisverzekering van ONVZ afsluiten. Of dat voor zich laten doen.
4.
De persoon die een verzekering afsluit, heet officieel verzekeringnemer. Die noemen wij ‘hoofdverzekerde’. Een hoofdverzekerde kan een verzekering voor zichzelf afsluiten. Maar ook voor iemand anders. Zoals partner of kinderen. De persoon die verzekerd is, is de verzekerde. Als u een verzekering afsluit voor uzelf bent u hoofdverzekerde én verzekerde.
5.
De hoofdverzekerde krijgt van ons de zorgpolis. Dat is het bewijs van de verzekering. Op de zorgpolis staat wie er verzekerd is. En welke verzekeringen zijn afgesloten.
Welke regels de verzekering en de premie bepalen
6.
De algemene regels en de vergoedingen bepalen de basisverzekering van ONVZ en de aanvullende verzekeringen.
7.
Ook de Zorgverzekeringswet en de regelingen die daarbij horen, bepalen de basisverzekering van ONVZ. Die regelingen zijn onder andere het Besluit zorgverzekering en de Regeling zorgverzekering.
Verder zijn ook andere wetten en regelingen van toepassing. Die kunnen we hier niet allemaal noemen.
8.
Wijken de algemene regels of vergoedingen van de basisverzekering van ONVZ af van de Zorgverzekeringswet? Dan geldt die wet.
9.
De basisverzekering van ONVZ en de aanvullende verzekeringen zijn ook gebaseerd op informatie die u ons heeft verstrekt, bijvoorbeeld bij uw aanvraag.
10.
Bij de algemene regels hoort de premietabel. Daarin staan de basispremies van de verzekeringen. En kortingen en toeslagen.
En bij de vergoedingen hoort het overzicht maximale vergoedingen. Daarin staat hoeveel wij maximaal vergoeden als u voor wijkverpleging of voor ggz naar een zorgverlener gaat met wie wij geen contract hebben.
11.
Bent u collectief verzekerd? Dan gelden ook de regels voor de collectieve verzekering. Die kunt u opvragen bij de partij die deze met ONVZ heeft afgesloten. Vaak de werkgever.