Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Mantelzorg

Bent u mantelzorger? Dan zorgen we graag goed voor u.

U bent mantelzorger als u langdurig en onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon. Dat kan bijvoorbeeld een partner, ouder, kind, buurman of vriend zijn. Bent u mantelzorger? Dan zorgen we graag goed voor u en helpen we u aan de juiste informatie.

De ZorgConsulent wijst u de weg

Bij de ZorgConsulenten van ONVZ kunt u terecht voor een luisterend oor, praktische tips en informatie over mantelzorg in Nederland. Wilt u er bijvoorbeeld even tussenuit of krijgt u als mantelzorger zelf te maken met een ziekenhuisopname? Dan bespreken de ZorgConsulenten de mogelijkheden met u.

De ZorgConsulent weet welke instanties er zijn, waar ze zitten en wat ze u kunnen bieden. Ook zijn onze ZorgConsulenten goed op de hoogte van de wet- en regelgeving, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz) en het persoonsgebonden budget (pgb).

Waar kan ik terecht?

Als u als mantelzorger voor iemand zorgt, krijgt u waarschijnlijk met verschillende instanties te maken om de juiste zorg te regelen. We kunnen ons voorstellen dat het soms lastig is om een overzicht te krijgen waar u precies terecht kunt voor hulp en ondersteuning. Daarom zetten we de belangrijkste informatie voor u op een rij.


Wet- en regelgeving

Langdurige zorg kan volgens verschillende wetten worden verzorgd: Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo), Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet langdurige zorg (Wlz) en de Jeugdwet. Op de pagina over de verschillende vormen van langdurige zorg en ondersteuning leest u meer.


Cliëntondersteuning

Als u te maken heeft met zorg en ondersteuning volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet of Wet langdurige zorg (Wlz), dan heeft u recht op gratis cliëntondersteuning. De cliëntondersteuner is er speciaal voor u en kan u bijvoorbeeld informatie of advies geven. Hij of zij is onafhankelijk en kan dus ook samen met u kijken welke zorg en ondersteuning het beste bij u past. Wilt u gebruikmaken van deze cliëntondersteuning? Neem dan contact op met de gemeente waar degene die u verzorgt woont (voor ondersteuning uit de Wmo of Jeugdwet). Voor cliëntondersteuning bij Wlz-zorg neemt u contact op met uw zorgkantoor.

MantelzorgNL: vereniging voor mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen bij MantelzorgNL terecht voor informatie, advies en een luisterend oor. Ze organiseren bijeenkomsten en workshops, staan mantelzorgers bij en bieden nuttige informatie. Voor € 2 per maand kunt u lid worden en gebruikmaken van alle diensten.

Ondersteuningsorganisaties

Overal in het land kunt u terecht bij ondersteuningsorganisaties. Zij geven u informatie, advies en steun.  Op de website van MantelzorgNL kunt u zoeken naar ondersteuningsorganisaties bij u in de buurt .

Vervangende mantelzorg

Het kan natuurlijk zo zijn dat u even geen zorg kunt bieden, omdat u bijvoorbeeld met vakantie gaat. Als u gebruikmaakt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), kan de gemeente zorgen voor mantelzorgondersteuning en vervangende mantelzorg zodat de zorg van u wordt overgenomen.

Heeft u geen recht op hulp van de gemeente? Dan is het slim om bij uw zorgverzekeraar aan te kloppen. Bij ONVZ heeft u vanaf de aanvullende verzekeringen Benfit en hoger namelijk recht op een vergoeding voor vervangende mantelzorg.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.