Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Orthesen

Als uw lichaam ondersteuning nodig heeft.

Bekijk uw vergoedingen voor

Vergoeding per verzekering

Deze vergoeding is onderdeel van de vergoeding Hulpmiddelen. Wat daar staat, geldt ook voor orthesen. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, en ook de algemene regels.

Wat u vergoed krijgt

Een orthese is een uitwendig hulpmiddel dat u draagt om de stand van uw lichaam te corrigeren, of de niet-normale beweeglijkheid van uw gewrichten of wervelkolom. Bijvoorbeeld een korset, spalk of een brace.

Heeft u een ernstige aandoening waardoor u beperkingen heeft met houding en beweging (motorische handicap)? Dat kan bijvoorbeeld een afwijking van de wervelkolom zijn, verlamming, of letsel aan botten of pezen. En heeft u een orthese nodig om dit te corrigeren? Dan vergoedt de basisverzekering deze als u de orthese altijd nodig heeft. Het gaat dus niet om orthesen die u tijdelijk nodig heeft, of alleen bij het sporten.

Dit wordt niet vergoed

  • eenvoudige orthesen, zoals steunzolen

Andere vergoedingen

Er zijn ook andere hulpmiddelen die kunnen helpen bij problemen met bewegen. Die vallen onder de volgende vergoedingen.

Hier kunt u terecht

  • alle leveranciers van orthesen

Wat u zelf betaalt

Dit moet u zelf doen

U moet een voorschrift hebben

U krijgt het voorschrift voor de orthese van de medisch specialist. Het voorschrift voor vervanging kunt u ook krijgen van uw behandelend arts.

U moet vooraf toestemming vragen

Wij vergoeden een orthese alleen als u vooraf toestemming heeft gekregen. Vaak mag de leverancier namens ons toestemming geven. Uw leverancier en ons Service Center kunnen u vertellen of dat zo is.

Gaat u naar een leverancier die niet namens ons toestemming mag geven? Dan moet u toestemming bij ons vragen. U kunt ons uw aanvraag toesturen via het contactformulier of per post.

Voor vervanging of aanpassing van uw orthese binnen 2 jaar moet u ons toestemming vragen

Voor de orthese geldt een gebruikstermijn van 2 jaar. Wilt u uw orthese vervangen of laten aanpassen, maar zijn de 2 jaar nog niet om? Dan vergoeden wij dit alleen als uw oude orthese niet meer goed werkt. U moet daarvoor wel vooraf toestemming van ons hebben.

Goed om te weten

  • De officiĆ«le vergoeding van de Regeling zorgverzekering geldt

    De Regeling omschrijft de orthese in artikel 2.6, onderdeel e en 2.12 als uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in het bewegingssysteem. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen bij beperkingen met bewegen, en tijdelijke transferhulpmiddelen, (semi-)orthopedische schoenen, daisyspelers en de hulphond (ADL-hond) als deze bedoeld zijn voor problemen met bewegen.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.