Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Neem het juiste verzekeringsbewijs mee

Gaat u binnenkort naar het buitenland? Met een verzekeringsbewijs kunt u in het buitenland aantonen dat u voor zorgkosten in Nederland en daarbuiten bent verzekerd. Er zijn een aantal soorten verzekeringsbewijzen. Controleer voor vertrek welk bewijs u nodig heeft. Als u onvoorziene medische zorg nodig heeft, kunt u dit bewijs laten zien.

European Health Insurance Card (EHIC)

Met de Europese zorgpas EHIC heeft u in een aantal landen recht op medische zorg die op dat moment noodzakelijk is. Deze EHIC ziet er in heel Europa hetzelfde uit. De regelgeving van het land waar u zorg krijgt, bepaalt de vergoeding. Het voordeel is dat u de kosten niet zelf hoeft voor te schieten.

De EHIC is geldig in:

 • België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion en St. Martin), Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Azoren en Madeira), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden, Ceuta en Melilla), Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar), Zweden en Zwitserland
 • Australië (bij verblijf korter dan 1 jaar)

U vindt de EHIC op de achterkant van uw zorgpas. U krijgt de kaart (pas) gratis bij het afsluiten van uw verzekering. Bent u uw EHIC kwijt, heeft u deze niet ontvangen of is de looptijd van de EHIC verlopen? Dan kunt u eenvoudig een nieuwe EHIC bij ons aanvragen. Neem hiervoor contact op met ons Service Center. U krijgt deze dan gratis thuisgestuurd.

Voor uw gemak hebben wij een kopie van de zorgpas opgenomen in MijnONVZ en in de ONVZ-app. Hierdoor heeft u altijd de gegevens van uw zorgpas bij de hand en kunt u, mocht het nodig zijn, direct contact opnemen met onze alarmcentrale Zorgassistance. Onze alarmcentrale Zorgassistance is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op + 31 88 668 97 67.

Let op: als u Wereldfit of Superfit heeft, dan is vooraf contact met onze alarmcentrale Zorgassistance verplicht.

Geldigheidsduur EHIC

De geldigheidsduur staat vermeld op uw EHIC. De EHIC is 5 jaar geldig, maar alleen wanneer u ook verzekerd bent bij ONVZ. Gebruikt u de EHIC en u bent niet (meer) verzekerd bij ONVZ? Dan verhalen we achteraf de kosten op u. Is het doel van uw buitenlandse reis alleen een medische behandeling? Dan is de EHIC niet geldig.

Verdragsformulier E111

Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over het vergoeden van zorgkosten. Als u naar een verdragsland gaat, is het handig een verdragsformulier E111 bij u te hebben. Met dit formulier heeft u recht op spoedeisende zorg in deze verdragslanden. Bovendien hoeft u de kosten niet zelf voor te schieten.

Het verdragsformulier E111 is geldig in Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije.

U vraagt het verdragsformulier E111 aan bij ons Service Center. Geeft u hierbij aan:

 • voor wie het verdragsformulier is: voor uzelf en/of uw gezinsleden
 • voor welke periode u het formulier nodig heeft

Verzekeringsverklaring

Gaat u naar Cuba, Rusland, Wit-Rusland of Zuid-Afrika? Dan heeft u een internationale verzekeringsverklaring nodig. Deze Engelstalige verklaring is het bewijs dat u een zorgverzekering heeft.

U vraagt een internationale verzekeringsverklaring aan bij ons Service Center. Geeft u hierbij aan:

 • voor wie de verzekeringsverklaring is: voor uzelf en/of uw gezinsleden
 • voor welke periode u het formulier nodig heeft

Goed om te weten

 • De EHIC is niet geldig als u naar een ander land reist met het doel om daar een behandeling te ondergaan.
 • U kunt de EHIC van ONVZ niet gebruiken als uw basisverzekering bij ONVZ is opgeschort of beëindigd.
 • De EHIC is kosteloos en persoonsgebonden. Ook kinderen met een basisverzekering hebben een eigen EHIC.
 •  

   

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.