• Eersteklas Zorgverzekering
  • Snel geholpen door ZorgConsulent
  • Klantwaardering 8,2

Help, de collectieve korting gaat op de schop

26-07-2019 - Vanaf 1 januari 2020 mogen zorgverzekeraars niet langer korting aanbieden op hun zorgverzekeringen aan deelnemers van een collectiviteit, zonder dat daar zorginhoudelijke afspraken tegenover staan. Ook wordt de maximale korting op de basisverzekering binnen een collectiviteit verlaagd naar 5%. Wat betekent dit voor u?

Een zorgverzekeraar moet voor dezelfde zorgverzekering ook een en dezelfde premie vragen. Dat klinkt logisch, maar zorgverzekeraars mogen wel korting op de premie geven aan deelnemers van een collectiviteit. Die korting is echter wettelijk gemaximeerd. De overheid verlaagt dat maximale kortingspercentage op de basisverzekering  per 1 januari 2020 van 10% naar 5%.

Nog één kans

Werkgeverscollectieven, en dus de zorginhoudelijke afspraken, moeten vanaf die datum voldoen aan drie criteria:

  • leiden tot een besparing op zorgkosten in de basisverzekering
  • specifiek toegespitst zijn op de populatie van de collectiviteit
  • niet al geregeld zijn in andere wet- en regelgeving

De reden voor deze aanpassing is, dat de collectiviteitskorting nu betaald wordt door een hogere premie voor de overige verzekerden te rekenen. Iets waar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weinig gelukkig mee is. Ook vindt de NZa dat een besparing van 10% op de basisverzekering binnen een collectiviteit niet haalbaar is. Of een besparing van 5% wel mogelijk is, moet het komende jaar blijken. Alle collectiviteiten krijgen in 2020 nog een kans om de zorginhoudelijke afspraken meer en beter vorm te geven en zo te laten zien wat de meerwaarde van de collectiviteitskorting is.

Meerwaarde laten zien

Alle reden dus om voor komend jaar alles te doen om de meerwaarde van collectieve afspraken te laten zien. ONVZ kan u hierbij helpen.

Onze visie is dat u als verzekeringsadviseur essentieel bent als adviseur van de klant op dit domein. U kunt immers als beste de verbinding maken tussen alle risico's en alle stakeholders waar een werkgever mee te maken krijgt. Of dit nu gaat om inkomen, zorg of pensioen.

ONVZ denkt hierbij met u mee en ondersteunt u vanuit onze rol als zorgverzekeraar en onze kennis op deze vraagstukken, zowel voor werkgevers als werknemers. Bijvoorbeeld via rapportages en inzichten vanuit data en door de vergoeding vanuit het collectieve contract. De komende maanden zullen wij u hierover via nieuwsberichten blijven informeren. Zo kunt u lezen wat deze veranderingen betekenen voor de verschillende soorten contracten die u en uw collega's hebben afgesloten.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met uw accountmanager. Deze zit klaar om uw vragen te beantwoorden. Bel 030 639 62 22, kies vervolgens optie 3.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.