• Zeer ruime vergoedingen
  • Advies van ZorgConsulent
  • Klantwaardering 8,2

Nog veel onduidelijkheid over overheveling langdurige zorg

De overheveling van de langdurige zorg gaat gepaard met een financiële taakstelling. Met de financiële taakstelling wil het kabinet een bezuiniging realiseren op de kosten van de AWBZ, een bezuiniging. Het kabinet heeft daarom gekozen een groot deel van de uitvoering en de financiering bij de zorgverzekeraars neer te leggen. Dit kan leiden tot een hogere zorgpremie terwijl het nog maar de vraag is of de AWBZ-premie naar beneden kan vanwege forse meerjarige tekorten op de AWBZ. Momenteel vinden hierover gesprekken plaats tussen de zorgverzekeraars en de ministeries van VWS en Financiën. Uiteraard is de inzet voor verzekeraars beperking van de premiestijging.

Stilte voor de storm?

De komende maanden zal er meer duidelijkheid ontstaan over de precieze rolverdeling en de bijbehorende financiële onderbouwing tussen zorgverzekeraars en gemeenten. Uiterlijk 1 april van dit jaar moet dit bekend zijn, anders lijkt invoering per 1 januari 2015 onhaalbaar. Bovendien hebben zorgverzekeraars duidelijkheid nodig om de juiste zorg te kunnen inkopen en vergoeden.

De bestaande onzekerheid over de toekomst van de langdurige zorg is misschien wel de bekende stilte voor de storm. Als verzekeringsadviseur is het wellicht handig om deze periode te benutten om de ontwikkelingen op het gebied van de langdurige zorg goed in de gaten te houden. Mogelijk ontstaat bij uw verzekerden die gebruik maken van langdurige zorg in de toekomst een grote behoefte aan informatie. Uiteraard zal ONVZ u de nodige ondersteuning bieden en u ook blijven informeren over de ontwikkelingen.

Meer weten?

Heeft u vragen over de overheveling van de langdurige zorg uit de AWBZ? Neemt u dan contact op met uw relatiemanager. U kunt ook een e-mail sturen naar vo@onvz.nl.

Artikelen ONVZ Nieuws Maart 2014

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.