ZakelijkBereken premieEnglish

 • Zeer ruime vergoedingen
 • Advies van ZorgConsulent
 • Klantwaardering 8,2

Actuele vragen

Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen op een rij. Als u op de vraag klikt, verschijnt het antwoord. Staat uw vraag er niet bij of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Vragen over uw polis

 • Tot wanneer kunt u uw verzekering wijzigen?

  Wanneer u bij ons wilt opzeggen, doet u dit vóór 1 januari 2021. Wanneer u een wijziging in uw aanvullende of tandartsverzekering wilt doorgeven, doet u dit uiterlijk vóór 1 februari 2021.

 • U wilt uw verzekering wijzigen. Hoe kunt u dat doen?

  De hoofdverzekerde kan de verzekering eenvoudig wijzigen via MijnONVZ via Mijn Status > Mijn verzekeringen. Het wijzigen van de aanvullende verzekering is mogelijk tot 1 februari 2021.

 • Heeft u vóór 1 februari een pakketwijziging bij ons aangevraagd? En heeft u nog niets van ons gehoord?

  Door drukte duurt de verwerking van de pakketwijziging langer dan u van ons gewend bent. U ontvangt een bericht zodra wij uw verzoek verwerkt hebben. Houdt u rekening met een antwoordtermijn van 10 tot 15 werkdagen.

 • Waar vindt u uw polisblad?

  Bent u als hoofdverzekerde ingelogd op MijnONVZ? Dan vindt u uw polisblad onder 'Mijn status' > 'Mijn verzekeringen'.

 • Bij welke aanvullende verzekeringen worden er gezondheidsvragen gesteld?

  Iedereen kan bij ONVZ een basisverzekering afsluiten. Dat geldt ook voor de twee aanvullende verzekeringen die wij bieden, namelijk de Startfit en Benfit. Daarnaast kan iedereen ook gebruikmaken van de tandartsverzekeringen (Tandfit A en B) en onze buitenlandverzekering Wereldfit. Gezondheidsvragen worden alleen gesteld bij aanvraag voor onze 3 excellente pakketten (Optifit, Topfit en Superfit) en onze twee meest uitgebreide aanvullende tandartsverzekering (Tandfit C). Deze vragen gelden voor nieuwe verzekerden en voor huidige verzekerden die deze pakketten willen aanvragen.

 • Waarom stellen wij gezondheidsvragen bij onze excellente pakketten?

  Onze excellente verzekeringen bieden heel uitgebreide dekkingen. Om ervoor te zorgen dat de premie voor deze verzekeringen ook in de toekomst betaalbaar blijft voor onze verzekerden, moeten we van te voren weten of u verwacht dat u gebruik gaat maken van bepaalde dekkingen uit deze verzekeringen. Hiermee maken we een onderscheid tussen voorziene en onvoorziene kosten.

   

 • Als u per 1 januari naar ons overstapt, zeggen wij dan automatisch uw oude verzekering op?

  Ja, u kunt gebruik maken van onze overstapservice. Wij zeggen de basisverzekering bij uw huidige verzekeraar standaard voor u op. U kunt tijdens uw verzekeringsaanvraag bij ons zelf aangeven of u wij ook uw aanvullende verzekering voor u op moeten zeggen. Zo heeft u er zelf geen omkijken naar.

 • Hanteert ONVZ wachttijden voor de vergoeding van de aanvullende verzekeringen?

  Nee, ONVZ werkt niet met wachttijden. Als u bij ons een aanvullende verzekering afsluit, dan gaat deze per 1 januari in. Per deze datum maakt u ook aanspraak op de dekking vanuit uw aanvullende verzekering.

 • Als u per 1 januari naar ons overstapt en u zich bedenkt, kunt u dan nog opzeggen?

  Bij het afsluiten van een verzekering heeft de u, de verzekeringnemer, een bedenktijd van 14 dagen. De verzekeringnemer kan de verzekering per e-mail of brief opzeggen binnen 14 dagen nadat wij het polisblad hebben verstuurd, of, als dat later is, binnen 14 dagen nadat deze het bewijs van de basisverzekering (het polisblad) heeft ontvangen. Als u binnen de bedenktijd opzegt, betekent dit dat de verzekering nooit heeft bestaan. Hierdoor vervalt ook de dekking.

 • Waar vindt u uw zorgpas?

  Heeft u de ONVZ-app gedownload op uw smartphone, dan heeft u automatisch ook de digitale Europese zorgpas (EHIC). Hiermee kunt u noodzakelijke medische zorg krijgen in onder meer de hele EU en Australië. Deze heeft u zo altijd tot uw beschikking. De digitale zorgpas blijft geldig zolang u bij ons verzekerd bent.

   

  Waar vindt u de digitale zorgpas?

  In de ONVZ-app vindt u de pas onder de optie: Meer/Digitale zorgpas
  • De zorgpas van een kind onder de 18 vindt u in de Mijn-omgeving en/of ONVZ-app van de hoofdverzekerde
  • Wanneer u op een computer of tablet inlogt in uw Mijn-omgeving, ziet u de zorgpas onder de optie: Mijn status/Digitale zorgpas

   

  Let op: de digitale zorgpas is geen officiële EHIC. Soms accepteren zorgverleners in het buitenland deze digitale pas niet. U kunt dan contact opnemen met ons Service Center op 030 639 62 22. Wij sturen dan een bewijs van verzekering naar de zorgverlener. Neemt u liever toch een fysieke zorgpas mee naar het buitenland? Dan kunt u deze voor vertrek bij ons aanvragen. U ontvangt de pas dan binnen 10 werkdagen gratis thuis. Houdt er rekening mee dat wij de zorgpas altijd sturen naar het adres van de hoofdverzekerde.

 • U heeft een Tandfit Preventief aangevraagd. Wanneer ontvangt u de tandenborstel?

  U ontvangt de Sonicare DiamondClean tandenborstel van Philips niet direct na het aanvragen van Tandfit Preventief. Iedere verzekerde heeft namelijk 14 dagen bedenktijd om een verzekering te annuleren. Pas na deze 14 dagen gaat Philips aan de slag met het opsturen van de tandenborstel. Een paar dagen voor u de borstel krijgt opgestuurd, krijgt u van ons een mail hierover. Dus als u de verzekering net heeft aangevraagd: nog heel even geduld. Zodra u van ons een bericht hierover hebt gekregen, kunt u de borstel binnen enkele dagen bij u thuis verwachten.

Vragen over de betaling van uw premie

 • Wanneer wordt de jaarbetaling van 2021 afgeschreven?

  De automatische incasso van de jaarpremie vindt plaats rond 29 december 2020.

 • Wanneer ontvangt u de acceptgiro voor de betaling van 2021?

  In de tweede week van december ontvangt u een acceptgiro voor de premie van 2021 (zoals u van ons gewend bent).

 • Krijgt u korting wanneer u uw premie niet per maand betaalt?

  U krijgt 0,5 %, 1%, en 2% korting wanneer u uw premie per kwartaal, halfjaar of jaar betaalt.

 • U betaalt een jaarpremie. Moet u nu ook alvast premie betalen voor uw zoon of dochter die gedurende het jaar 18 jaar wordt?

  Ja, dit klopt. Met een jaarpremie betaalt u de premie voor het hele jaar vooruit. Hier krijgt u dan ook de korting over. Wanneer u het bedrag voor uw zoon of dochter echt niet vooruit wil betalen, passen wij de betaaltermijn van de premie voor u aan. Hierdoor wordt de korting op uw premie wel lager.

Vragen over zorgkosten

 • Waarom moet u zorg vanuit de basisverzekering betalen?

  De basisverzekering vergoedt de meeste zorgkosten. Maar u moet elk jaar eerst een deel zelf betalen. Dat is het verplicht eigen risico. Wilt u meer uitleg over het verplicht eigen risico? Bekijk dan onze pagina Het eigen risico.

  Goed om te weten
  Soms betaalt u naast eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige geneesmiddelen, ziekenvervoer, een kunstgebit en een hoortoestel. U betaalt dan eerst de eigen bijdrage. En over het bedrag dat overblijft eigen risico. Wilt u meer uitleg over de wettelijke eigen bijdrage? Bekijk dan onze pagina Eigen bijdrage.

   

 • Waar kunt u uw jaaroverzicht vinden?

  In MijnONVZ via Declaraties inzien onder Behandelde Declaraties kunt u uw jaaroverzicht vinden. Via de knop Jaaroverzicht kunt u deze downloaden.

 • Kunt u uw eigen risico vooraf gespreid betalen?

  Nee, u kunt het eigen risico niet vooraf gespreid betalen. Kunt u de kosten van het eigen risico even niet in één keer betalen? Voorkom dan dat de rekeningen zich opstapelen. Met een betalingsregeling, na ontvangst van de nota, betaalt u het verschuldigde bedrag in termijnen terug. In MijnONVZ kunt u als hoofdverzekerde een betalingsregeling aanvragen op de pagina 'Financieel overzicht'.

 • Waarom krijgt u een even hoge rekening voor een telefonisch ziekenhuis consult als voor een consult in het ziekenhuis?

  Door corona zijn de regels versoepeld voor een telefonisch ziekenhuis consult. Het telefonische ziekenhuis consult voldoet aan dezelfde voorwaarden als een (herhaal)afspraak op de polikliniek. Er is namelijk geen verschil in de inhoud en tijdsduur tussen een telefonisch ziekenhuis consult en een consult op de polikliniek. Als er in het echt onderzoek gedaan moet worden dan bepaalt de arts dat u een consult in het ziekenhuis nodig heeft.

  Kijk voor meer informatie over ziekenhuis rekeningen op onze pagina Uitleg dbc-zorgproduct.

 • Wat is een begeleidingsgesprek bij de apotheek?

  Als u een nieuw geneesmiddel van de apotheek krijgt bespreekt de apotheker of apothekersassistent met u wat u moet weten over dit geneesmiddel. Dit is onder meer: het gebruik en de werking van het medicijn, de mogelijke bijwerkingen en eventuele bijzonderheden of samenhang met andere medicijnen die u gebruikt. Dit is een begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel. De servicekosten voor dit geneesmiddel zijn hoger dan voor een geneesmiddel dat u al eerder van de apotheek heeft gehad. Deze kosten staan apart op de rekening vermeld als ‘terhandstelling met begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’.

 • Waar vindt u uw polisblad?

  Het kan voor komen dat u een rekening van ons krijgt en u deze niet in één keer kunt betalen. In deze situatie is het mogelijk om een betalingsregeling met ons te treffen. Wilt u een betalingsregeling treffen? Bekijk dan meer informatie over het aanvragen van een betalingsregeling via MijnONVZ.

Vragen over zorg en gezondheid

 • Heeft u vragen over het coronavirus?

  Kijk voor veelgestelde vragen, informatie en praktische tips op onze pagina Alles over het coronavirus.

 • Zoekt u een ziekenhuis of uw zorgverlener?

  Met de zorgzoeker kunt u zelf zoeken naar bijvoorbeeld een ziekenhuis, zelfstandig behandelcentrum, medisch specialist of een andere zorgverlener binnen een bepaalde afstand van uw woonplaats. Ook kunt u op een bepaalde ziekte of een aandoening zoeken. Bekijk onze Zorgzoeker.

 • Wat is een dbc-zorgproduct?

  In het ziekenhuis wordt voor elke nieuwe zorgvraag een zorgtraject gestart. Het zorgtraject omvat alle activiteiten die in het ziekenhuis zijn uitgevoerd voor de behandeling van uw ziekte of aandoening. Een zorgtraject wordt gedeclareerd met een dbc-zorgproduct. Een ziekenhuisnota wordt samengesteld met deze unieke code, die uw zorgtraject weergeeft. Het bedrag van de ziekenhuisnota is een gemiddelde prijs. Het kan dus zijn dat u maar kort bij de medisch specialist bent geweest. Een dbc-zorgproduct start met een verwijzing en eindigt met de laatste controle. Bekijk voor meer informatie onze pagina Uitleg dbc-zorgproduct.

 • Waarom krijgt u van uw apotheek een goedkoper middel mee en niet meer mijn duurdere merkgeneesmiddel?

  De zorg is de laatste jaren steeds duurder geworden. Om de premie voor alle verzekerden betaalbaar te houden, letten we vanaf 1 januari 2020 nog beter op de kosten van geneesmiddelen. Lees meer informatie op pagina Geneesmiddelen mogen niet onnodig duur zijn.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.