Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Restitutieverzekering met optimale vrije keuze

U neemt graag uw eigen beslissingen. Óók als het gaat om uw gezondheid en die van uw eventuele gezinsleden. Bij ONVZ staat vrije keuze voorop.

Omdat uw vrije keuze ons uitgangspunt is, schrijven wij u niet voor naar welke arts, specialist of andere zorgverlener u moet gaan. Onze zorgverzekeringen zijn op basis van restitutie waardoor uw vrije keuze voorop staat. 

Verschil tussen restitutieverzekering en naturaverzekering

Het grote verschil tussen een restitutieverzekering en een naturaverzekering is de ruimte die u heeft om zelf een zorgverlener te kiezen. Bij onze restitutieverzekering maakt het niet uit of de zorgverlener van uw keuze een contract met ons heeft. De zorg moet uiteraard wel onder de basisverzekering vallen.

Bij een naturaverzekering krijgt u verzekerde zorg alleen volledig vergoed als uw zorgverlener een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Heeft uw zorgverlener dat niet, dan moet u een soms behoorlijk deel zelf betalen. Afhankelijk van uw situatie kan dat voor u de vrije keuze flink beperken.

De meeste zorgverzekeraars bieden naturaverzekeringen aan. Een budgetverzekering is ook een naturaverzekering, maar met ook nog eens een zeer beperkt aanbod van gecontracteerde zorgverleners.

Combinatieverzekering

De combinatieverzekering is altijd een combinatie van een naturaverzekering en een restitutieverzekering. Een deel van de zorg wordt dan vergoed op basis van natura, een ander deel op basis van restitutie.

Bij een combinatieverzekering heeft u bij sommige vormen van zorg recht op vergoeding van zorgkosten gemaakt bij een door u gekozen zorgverlener (restitutieverzekering), maar voor sommige soorten van zorg bent u gebonden aan een gecontracteerde zorgverlener (naturaverzekering).  

Extra informatie

Wilt u extra uitleg over het verschil tussen natura- en restitutieverzekeringen? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Goed om te weten

 • U ontvangt niet altijd zelf de nota nadat u zorgkosten heeft gemaakt

  Gaat u naar een zorgverlener met wie wij een contract hebben? Dan stuurt de zorgverlener de nota altijd rechtstreeks naar ons. Dat hebben we zo afgesproken. Als de kosten van de zorg zijn verzekerd, betalen wij deze rechtstreeks aan de zorgverlener.

 • Soms moet u de nota van de zorgkosten eerst zelf betalen

  Ook als wij geen contract hebben met een zorgverlener, kunnen zij de nota vaak rechtstreeks naar ons sturen. Maar niet met alle ongecontracteerde zorgverleners hebben we deze afspraak kunnen maken. U kunt daardoor soms nog een nota ontvangen die u eerst zelf moet betalen. Uiteraard kunt u de nota dan bij ons indienen. Als de kosten van de zorg zijn verzekerd, vergoeden wij deze aan u.

 • De overheid stelt voor een aantal zorgsoorten maximumtarieven vast

  ONVZ vergoedt dan maximaal het door de overheid vastgestelde tarief. Meer informatie hierover vindt u op www.nza.nl.

 • Een onredelijk hoge nota moet u mogelijk deels zelf betalen

  Als de overheid geen maximumtarief heeft vastgesteld, geldt wel dat het in rekening gebrachte tarief marktconform moet zijn. ONVZ vergoedt in dat geval het marktconforme tarief volledig. Twijfelt u of de (verwachte) nota van uw zorgverlener onredelijk hoog is? Neem dan contact met ons op.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.